Aksaray: Koçpınar Çeşmesi

Koçpınar Çeşmesi; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Koçpınar (Sinasa) Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Çeşme üzerindeki kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren herhangi bir kitabe bulunmamaktadır.

Yapım tekniği ve yörede benzer örneklerin olması sebebiyle XIX.-XX. yy yapılmış olmalıdır. Çeşme köyün içine devam eden yol ile metruk çamaşırhane arasındadır. Çevresindeki yapılaşmadan dolayı yarısına kadar çukurda kalmıştır. Bağımsız meydan çeşmeleri grubundadır. Doğu-batı yönünde uzanan yatay dikdörtgen bir kütleden ibarettir.

Eserin dıştan yüksekliği 2.24 m., genişliği 1.50 m. ve derinliği 0.82 m. dir. Çeşme nişi 2.06 X 0.82 m. ölçülerinde olup kuzey-güney bir sivri kemerle örtülüdür. Eserin güneye bakan ön cephesi bir sivri kemerle hareketlendirilmiştir. Bu kemer iki yandan yığma ayaklara oturmaktadır. Kemer ve niş dışarı taşıntılı bir silmeyle birbirinden ayrılmıştır. Çeşme nişinin kuzey duvarında ve silmenin 0.36 m. aşağısında 0.20 m. uzunluğunda demir malzemeden yapılmış iki adet lüle vardır.

Nişin içinde doğu-batı yönünde uzanan bir yalak yer almaktadır. Çeşmenin doğudaki ayağının güneyine bitişik halde su taşıyanların yüklerini koymak ya da yüklerini sırtlarına almak için iki kademe yapan 0.67 m. yüksekliğinde bir platform görülmektedir. Suyu akan çeşme köylüler tarafından kullanılmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir