Aksaray: Ak Han

Ak Han; Aksaray’ın Yenikent Beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Aksaray İl Merkezi’nde 20 km. mesafededir. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Han tamamen harap haldeki yapının kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren herhangi bir kitabesi bulunmamaktadır. Hanın taşları sökülerek yakınındaki Yenikent (Amarat) İlçesi’nde okul inşaatına, yol yapımına ve evlerin inşasına kullanılmıştır.

Hanın II. Gıyaseddin Keyhüsrev (1237-46) tarafından yaptırılmış olabileceği yazılmaktadır. II. Kılıç Arslan (1156-1192) tarafından yaptırılan Ribatın bu han olduğu belirtilmektedir.

Hanın orjinalde nasıl olduğu belli değildir. Yapıdan günümüze sadece kuzeydeki yüksek bir duvar kalıntısı ile, güney ve güneydoğudaki temel seviyesine kadar yıkılmış duvar izleri gelebilmiştir.

Hanın hem açık hem de kapalı kısımdan meydana geldiğini ve taç kapısının da avlunun sağ tarafında olduğu yazılmaktadır. Hanın avlusunun 30X30 m., kapalı kısmının ise 25X25 m. ölçülerinde olduğu belirtilmektedir.
.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir