Akrep sokması hakkında bilmeniz gereken her şey

Akrep sokması sonrası hissettiğiniz acı anlık ve aşırıdır. Yaklaşık beş dakika içinde ilk belirtiler olan şişlik ve kızarıklık ortaya çıkacaktır. Sokmanın daha şiddetli semptomlar ortaya çıkacaksa, buda yaklaşık bir saat içinde kendini hissetirecektir.

Dünyada tahminen 1500 akrep türü vardır ve bunlardan sadece 30 tanesi ölümcül olabilecek kadar zehirli zehir üretir. Akrepler, araknid ailesine ait yırtıcı yaratıklardır. Sekiz bacakları vardır ve kıskaçlara benzeyen kavrama pedipalpleri ve dar, parçalı kuyrukları ile tanınabilirler. Bu kuyruk genellikle bir akrebin sırtı üzerinde öne doğru eğimli olarak taşınır ve bir iğne ile biter.

Akrep sokması nasıl tedavi edilir?

Akrep sokmalarının çoğu tedavi gerektirmez, ancak bir önlem olarak doktorunuzu görmek iyi bir fikir olabilir. Belirtiler şiddetliyse, hastanede bakım almanız gerekebilir. Yüksek tansiyon, ağrı ve ajitasyonu tedavi etmek için kas spazmları ve intravenöz (IV) ilaçlar yaşıyorsanız sakinleştirici almanız gerekebilir.

Akrep panzehiri bazen yan etkileri ve maliyeti ile ilgili endişeler nedeniyle dikkatle kullanılır (Anascorp antivenomunun geliştirilmesiyle olumsuz etkiler azaltılmış olsa da).

Antivenom, semptomlar gelişmeden önce verilirse en etkilidir, bu nedenle, tıbbi bakıma erişimin sınırlı olduğu, akreplerin bulunduğu bölgelerde, uzak kırsaldaki acil servislerde görülen çocuklar, genellikle önleyici bir önlem olarak panzehirle tedavi edilir. Belirtileriniz çok şiddetliyse doktorunuz panzehiri de önerebilir.

Tedaviniz, doktorunuzun zehirin kendisinin etkilerinden ziyade belirtilerinizin alerjik bir reaksiyondan kaynaklandığına karar verip vermediğine ve bu belirtilerin ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olacaktır.

Akrep sokmalarının belirtileri ve yan etkileri;

Akrep sokmalarının çoğu, yalnızca sokma bölgesinde sıcaklık ve ağrı gibi lokal semptomlara neden olur. Şişlik veya kızarıklık görünmese bile semptomlar aşırı derecede şiddetli olabilir.

Sokma yerindeki semptomlar;

  • Şiddetli ağrı
  • Sokma çevresinde karıncalanma ve uyuşma
  • Sokulan yerin etrafında şişlik

Zehrin yaygın etkileriyle ilgili semptomlar;

  • Nefes almada zorluk
  • Kas atma veya seğirme
  • Boyun, baş ve gözlerin alışılmadık hareketleri
  • Salya
  • Terlemek
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Yüksek tansiyon
  • Hızlandırılmış kalp atış hızı veya düzensiz kalp atışı
  • Huzursuzluk, heyecanlanma veya teselli edilemez ağlama

Daha önce akrepler tarafından sokulmuş kişilerin sonraki bir sokmaya karşı alerjik reaksiyon göstermesi de mümkündür. Bazen anafilaksi adı verilen yaşamı tehdit eden bir duruma neden olacak kadar şiddetlidir . Bu vakalardaki semptomlar, arı sokmalarının neden olduğu anafilaksi semptomlarına benzer ve solunum güçlüğü, kurdeşen, bulantı ve kusmayı içerebilir.

Komplikasyonlar ve ilişkili durumlar;

Yaşlı yetişkinler ve çocuklar, tedavi edilmemiş zehirli bir akrep ısırığından ölme olasılığı en yüksek olanlardır. Ölüm, tipik olarak sokulduktan birkaç saat sonra kalp veya solunum yetmezliğinden kaynaklanır. Akrep sokmasının bir başka olası komplikasyonu, çok nadir olmasına rağmen, anafilaksidir.

Akrep sokmaları için risk faktörleri;

Akrep sokmaları, tıbbi bakıma erişimin kısıtlı olduğu dünyanın bazı bölgelerinde daha tehlikelidir. Akrep sokmalarından ölüm, Güney Amerika, Meksika, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Hindistan’ın bazı bölgelerinde bir halk sağlığı sorunudur.

Akrepler genellikle yakacak odun, giysi, yatak çarşafları, ayakkabılar ve çöp kovalarında saklanır, bu nedenle bunları kullanırken dikkatli olunmalıdır. Sıcak mevsimlerde ve yürüyüş veya kamp yaparken görülme olasılıkları daha yüksektir. Akrep sokmaları genellikle ellerde, kollarda, ayaklarda ve bacaklarda görülür.

Akrep sokmaları için görünüm;

Akrep sokmalarının çoğu son derece ağrılı olsa da zehirsizdir ve bu nedenle zararsızdır. Zehirli bir akrepten bir sokma aldıysanız ve iyi tıbbi bakıma erişimi olan bir bölgede yaşıyorsanız, genellikle hızlı ve komplikasyonsuz bir şekilde iyileşirsiniz.

Yaşlı yetişkinler ve çocuklar, akrep sokmalarına karşı advers reaksiyon riskinde artışa sahiptir. Tıbbi bakıma erişimin kısıtlandığı dünyanın belirli bölgelerindeki insanlar da daha büyük risk altındadır.

Son derece nadir durumlarda ve genellikle daha önce akrep sokması yaşayan kişilerde, sonraki sokmalar anafilaksiye neden olabilir. Bu durumlarda bile, iyi tıbbi bakımın olduğu bölgelerde, anafilaksi derhal tedavi edilirse, tam bir iyileşme bekleyebilirsiniz.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir