ABD’den Türkiye’ye “Suriye” Uyarısı

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik askeri operasyonları devam ederken, Beyaz Saray’dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Beyaz Saray, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki askeri eylemlerinin hem bölge hem de ABD’nin güvenliğine tehdit oluşturduğunu açıkladı.

Beyaz Saray’ın açıklamasında, “Türk hükümetinin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik askeri eylemleri IŞİD’i yenilgiye uğratma mücadelesini baltalamakta, sivilleri ve bölgenin güvenliğini tehlikeye atmakta ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ulusal güvenliği ve dış politikası için olağanüstü bir tehdit oluşturmaya devam etmektedir” denildi.

Euronews Türkçe’nin aktardığı açıklamada, 14 Ekim 2019 tarihinde ABD Başkanı’nın Suriye’deki durum nedeniyle ulusal bir acil durum ilan ettiği anımsatıldı ve mevcut gelişmeler ışığında bu acil durumun 14 Ekim 2023 tarihinden itibaren 1 yıl süreyle uzatıldığı duyuruldu.

Türkiye, ABD’nin Suriye’den çekilmesi ve özellikle PKK uzantısı olarak gördüğü YPG’nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SGD) silah desteğini sonlandırması için uzun yıllardır bastırıyor.

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye hava sahası içerisinde Türkiye’ye ait bir silahlı insansız hava aracının (SİHA), ABD F-16 savaş uçakları tarafından düşürülmesini “meşru müdafaa” olarak değerlendirmişti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir