ABD’den Orta Doğu’yu Daha Da Isındıracak Hamle!

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugaylarının başlattığı Filistin – İsrail savaşının ardından bölgeye 2 uçak gemisi ve 2 bin asker gönderen ABD yönetimi, güçlerini hava savunma sistemleri ile takviye edeceğini duyurdu. 

Haber Merkezi / ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ‘İran ve vekil güçlerinin son zamanlarda tırmandırdığı gerilimde’ İsrail’i desteklemek ve ABD’nin bölgedeki savunma duruşunu güçlendirmek için Orta Doğu’ya daha fazla askeri varlık göndereceğini söyledi.

Suriye’de bulunan ABD askerlerine yönelik saldırı girişimi haberlerinin ardından bölgeye THAAD ve ek Patriot hava savunma füze sistemi gönderileceği açıklandı.

Savaşta yaşamını yitiren Filistinli sayısı 4 bin 385’e çıktı

Filistinli sağlık yetkilileri, savaşta ölü ve yaralı sayısına ilişkin son verileri paylaştı. Buna göre İsrail bombardımanı altında bulunan Gazze’de 4 bin 385 Filistinli öldürüldü. Ağır bombardımanda can verenlerin bin 756’sının çocuk ve 967’sinin kadın olduğu belirtildi. İsrail saldırılarında 13 bin 561 Filistinli de yaralandı.

Han Yunus’ta 11 kişi yaşamını yitirdi

Öte yandan Filistin medyasında yer alan haberlere göre İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’a düzenlediği saldırıda en az 11 kişi yaşamını yitirdi.

Gazze’deki sağlık personeli tarafından yapılan açıklamalarda İsrail’in hava saldırılarında Pazar günü Gazze sahil şeridinde 50’den fazla Filistinli’nin yaşamını yitirdiği belirtildi. İsrail tarafından bu konuda bir açıklama henüz yapılmadı.

Filistinli yetkililer İsrail savaş uçaklarının, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da Cenin mülteci kampında bulunan bir camiyi vurduğunu bildirdi. Saldırıda can kaybının olduğu belirtildi.

Suriye medyasında yer alan haberlere göre ise İsrail’in Şam ve Halep uluslararası hava limanlarına düzenlediği füze saldırılarında bir kişi yaşamını yitirirken hava limanları kullanılmaz hale geldi.

Hamas’tan ‘İsrail rehine serbest bırakılmasını kabul etmedi’ iddiası

Hamas, rehin aldığı iki kişiyi serbest bırakmak istediğini Katar yönetimine bildirdiğini ancak İsrail’in olumlu yaklaşmadığını öne sürdü.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, cuma günü serbest bırakılan iki rehine sonrası aynı yöntemle iki kişinin daha pazar serbest bırakılması için Katar tarafına bilgi verdiklerini açıkladı.

Sözcü Ubeyde tarafından yapılan yazılı açıklamada, Hamas’ın anne ve kızının serbest bırakılmasındaki aynı prosedürle pazar günü iki kişinin daha serbest bırakılmasına hazırdı denildi.

Konun sorulduğu İsrail Başbakanlığı, “Hamas’ın sahte propagandasına cevap vermeyeceğiz” diyerek iddiayı propaganda olarak niteledi.

“Hamas’ın elindeki rehine sayısı 212”

İsrail ordu sözcü Daniel Hagari’nin yaptığı açıklamaya göre Hamas’ın elinde halihazırda 212 İsrailli rehine bulunuyor. Daha önce yapılan açıklamalarda rehine sayısının 203 olduğu duyurulmuştu.

Ordu sözcüsü ayrıca İsrail hava saldırılarında aralarında Hamas’ın roket saldırılarını düzenleyen biriminin yardımcısının da aralarında olduğu onlarca militanının öldürüldüğünü duyurdu.

Gazze’ye yardımlar

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Gazze Şeridi’ne pazar günü ikinci bir konvoy girmesine izin verileceğini umduğunu ifade etti.

Martin Griffith, konvoyun boyutuyla ilgili olarak, “Belki dünkünden biraz daha büyük, 20-30 kamyon” dedi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir