500 Bin Filistinli Kuzey Gazze’yi Terk Etti

Hamas’ın başlattığı Filistin – İsrail savaşında çatışmalar gittikçe şiddetlenirken, İsrail ordusunun uluslararası sözcüsü Jonathan Conricus, Gazze’nin kuzeyinde şu ana kadar 500 bin insanın evlerini terk ettiğini söyledi,

Haber Merkezi / Jonathan Conricus, Hamas’ı ise güneye doğru gitmeye çalışanlara zorluk çıkarmakla suçladı. Conricus, ordunun iki güvenli tahliye rotası çıkardığını, askeri operasyon aşamalarının tamamlanmaya başlamasıyla beraber de Gazze’nin siviller için güvensiz bir yer olabileceğini ifade etti.

Cuma günü güvenli olarak nitelendirilen bir yolda 70 kişinin öldürülmesiyle ilgili bir soruya ise Conricus, ordunun sivilleri hedef almadığını söyleyerek yanıt verdi. Sözcü, basın toplantısı esnasında operasyonun doğasının bazen sivil kayıplardan kaçınmayı mümkün kılmadığını ima etti.

Öte yandan Gazze Şeridi’nin sağlık yetkilileri İsrail’in saldırılarında şu ana kadar 2 bin 750 kişinin hayatını kaybettiğini, 9 bin 700 kişinin de yaralandığını bildirdi.

İsrail Dışişleri Bakanlığından bu sabah yapılan açıklamada da Hamas’ın saldırılarında bin 400’den fazla kişinin hayatını kaybettiği, 3 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı belirtildi.

“Kaçabilecek hiçbir yer yok”

Birleşmiş Milletler’in Filistinli mültecilere yönelik ajansı UNRWA, Gazze’deki tesis ve binalarına 400 binden fazla kişinin sığındığını açıkladı.

UNRWA sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Yaşlılar, çocuklar, hamileler, engelliler en temel insan haklarından mahrum bırakılıyor. Bu utanç verici,” ifadeleri aldı. UNRWA ayrıca 14 personelinin de hayatını kaybettiğini duyurdu.

İngiltere merkezli yardım kuruluşu Save the Children’ın (Çocukları Koruyun) İnsani Yardım Direktörü Gabriella Waaijman, Gazze’deki ekipleri için durumun oldukça zor olduğunu ve “kaçabilecekleri hiçbir yer olmadığını” söyledi.

Örgütün Gazze’deki çalışanlarının evlerini terk etmiş durumda olduğunu belirten Waaijman, bu koşullar altında onlara yardım etmek için ellerinden bir şey gelmediğini belirtti.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü’nün Filistin’deki şubesi resmi sosyal medya hesabından Gazze’deki en az 4 hastanın bombardıman sonrası hizmet veremez hale geldiğini duyurdu.

Örgüt kuşatma altındaki bölgede bulunan 21 diğer hastaneye de İsrail tarafından tahliye uyarısı yapıldığını açıkladı.

Sağlık çalışanları ve hastaların koruma altına alınması için tüm önlemlerin alınması gerektiğini söyleyen DSÖ hastanelerin tahliyeyeye zorlanmasının kritik durumdaki hastaların hayatını tehlike attığını ve uluslararası hukukun ihlali anlamına gelebileceğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA),X platformundan yaptığı açıklamaya göre, Gazzeli 5 bin 500 hamile kadın bu ay doğum yapacak. Gazzeli hamile kadınların, acil korumaya ve sağlık gözetimine muhtaç oldukları belirtilen açıklamada, tüm taraflara uluslararası insan haklarına bağlı kalmaları tavsiye edildi.

Öte yandan CNN televizyon kanalına konuşan BM Nüfus Fonu Müdürü Dominic Allen, Gazze’de sağlık sisteminin hassas ve yıkılmak üzere olduğunu söyledi.

Allen, “Bu hamile kadınlar için büyük endişe duyuyoruz. Gidecek bir yerleri yok” diyerek Gazzeli hamile kadınların içinde bulunduğu zor durumu aktarmaya çalıştı. “Gazze’ye insani yardımların geçişine izin verilmesi zorunlu” diyen Allen, hayat kurtaran bu sağlık hizmetlerine hamile kadınların mutlaka ulaşması gerektiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze’de bulunan hastanelerde 24 saatlik yakıt stoğu kaldığı konusunda uyarılarda bulundu. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yapılan açıklamada, “Jeneratörlerin kapatılması, binlerce hastanın hayatını riske atabilir” ifadelerine yer verildi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir