Şırnak: Silopi, Süleyman Ağa Kasrı

Süleyman Ağa Kasrı; Şırnak’ın Silopi İlçesi, Görümlü Beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’nden Görümlü Beldesi’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

19 y.y da inşaa edilen yapı Osmanlı Dönemi eserdir. Süleyman Ağa Kasrı günümüze dıştan sağlam içten büyük bir kısmı çökmüş şekilde gelebilmiştir.

Kasır 3 katlı olarak yapılmıştır. Kasır doğu-batı istikametinde dikdörtgen planlıdır. 1.kat ortada doğu-batı istikametinde bir koridor koridorun kuzey ve güneyinde odalar yer almaktadır.

Bu simetri her 3 katta da görülmektedir. Katlar düz dam örtülü olduğundan büyük ölçüde yıkılmış olup odalar detaylı bir şekilde incelememiştir. Genelde katlarda ortadaki koridorun sağında ve solunda üçer odadan altışar oda yer almaktadır.

Orta katta koridorun sağında bulunan ortadaki oda yuvarlak kemer açıklıklı eyvan şeklinde avluya açıldığı görülmektedir. Dönemi hakkında herhangi bir kitabe bulunmamakla birlikte o dönemde yaşayan yerel beyler tarafından yapılmış olduğu tahmin edilmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir