Polikistik Over Sendromu ve Diyabet Arasındaki Bağlantı Nedir?

Polikistik Over Sendromu (PCOS) ile tip 2 diyabet arasında bir bağlantı olduğundan uzun süredir şüphelenilmektedir. Uzmanlar, bu iki durumun ilişkili olduğuna inanıyor. PCOS bozukluğu, bir kadının endokrin sistemini bozar ve erkeklik hormonu olarak da adlandırılan androjen düzeylerini artırır.

Haber Merkezi / Özellikle insülin direncinin PCOS’a neden olmada rol oynayabileceğine inanılmaktadır.

PCOS’un belirtileri nelerdir?

  • Düzensiz adet
  • Erkek dağılım modelinde aşırı saç büyümesi
  • Akne
  • Kilo alımı veya obezite

Bu durum bir kadının çocuk sahibi olma yeteneğini de etkileyebilir (kısırlık). Ultrason sırasında bir kadının yumurtalıklarında birden fazla folikülde sıklıkla teşhis edilir.

PCOS diyabetle nasıl ilişkilidir?

İnsülin direncinin endokrin sistemi içeren olumsuz bir reaksiyon yaratabileceğini ve bu şekilde tip 2 diyabetin ortaya çıkmasına yardımcı olabileceğini öne sürülüyor.

Tip 2 diyabet, vücudun hücreleri insüline dirençli hale geldiğinde, anormal miktarda insülin yapıldığında veya her ikisinde de ortaya çıkar. Tip 2 diyabet tipik olarak fiziksel egzersiz ve uygun bir diyet yoluyla önlenebilir veya yönetilebilir olsa da, araştırmalar PCOS’un diyabet gelişimi için güçlü bir bağımsız risk faktörü olduğunu göstermektedir.

Aslında, genç erişkinlikte PCOS yaşayan kadınlar, daha sonraki yaşamlarında diyabet ve potansiyel olarak ölümcül kalp sorunları için yüksek risk altındadır.

Araştırma PCOS ve diyabet hakkında ne söylüyor?

Avustralya’da bilim insanları 8.000’den fazla kadından veri topladı ve PCOS’lu olanların tip 2 diyabet geliştirme olasılığının PKOS’u olmayan kadınlara göre 4 ila 8.8 kat daha fazla olduğunu buldu. Araştırmada obezite önemli bir risk faktörüydü.

2017 yılında Danimarka’da yapılan bir araştırma, PCOS’lu kişilerin tip 2 diyabet geliştirme olasılığının dört kat daha fazla olduğunu buldu.

Bir durumu tedavi etmek diğerini tedavi eder mi?

Düzenli egzersiz, özellikle obezite ve tip 2 diyabetle mücadele söz konusu olduğunda çok önemlidir. Ayrıca PCOS ile ilişkili semptomlara yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Egzersiz aynı zamanda vücudun fazla kan şekerini yakmasına yardımcı olur ve hücreler insüline daha duyarlı hale gelir. Bu, vücudun insülini daha etkili bir şekilde kullanmasına izin vererek, diyabetli insanlara ve PCOS’lu kadınlara fayda sağlar.

Dengeli bir beslenme, diyabet riskini azaltmaya ve kiloyu yönetmeye yardımcı olmanın da anahtarıdır. Beslenmenizin aşağıdaki yiyecekleri içerdiğinden emin olun;

  • Kepekli tahıllar
  • Yağsız proteinler
  • Sağlıklı yağlar
  • Bol meyve ve sebze

PCOS’lu kadınlar bazı durumlarda doğum kontrol hapları ile tedavi edilebilir. Doğum kontrol hapları, adetin düzenlenmesine ve sivilcelerin giderilmesine yardımcı olur. Bazı doğum kontrol hapları, diyabet riski taşıyan kişiler için bir sorun olan kan şekeri düzeylerini de artırabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir