Osmaniye: Enverul Hamit Camii

Enverul Hamit Camii; Osmaniye’nin Merkez İlçesi, Hacı Osmanlı Mahallesi, Büyük Cami Sokak üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.

1890yılında inşa edilmiştir. Sonradan yapılan müdahale ile betonarme olarak yenilenmiştir. Cami enine dikdörtgen planlıdır. Son cemaat yerinin ön cephesinde toplam sekiz adet sütün ile sütunları birbirine bağlayan yedi adet kemer yer almaktadır. Doğu ve batı cephelerinde birer sütun ile son cemaat duvarına bitişik birer ayak bulunmaktadır. Son cemaat yerinin üzeri betonarme tabliye tavan ile örtülüdür.

Son cemaat yerinde bir kapı ile harem kısmına girilmektedir. Kapı yuvarlak kemerlidir. Kapının çevresi sonradan çini kaplanmıştır. Camii’ni batı ve doğu cephelerinde birer giriş kapısı daha bulunmaktadır. Harim kısmı ortada dört betonarme ağağın taşıdığı içten sekizgen kasnaklı kubbe ile diğer kısımlar betonarme tabliye tavan ile örtülüdür.

Harim kısmı güney cephede altta altı, üste mahfil katında iki pencere, batı cephede altta dört pencere ile bir kapı, üstte üç pencere, doğu cephede altta beş adet pencere ile bir kapı üstte üç adet pencere, kuzey cephede altta altı, üstte mahfil katında altı adet pencere bulunmaktadır. Mihrap çini kaplıdır. Minber ahşaptan olup korkuluk ve yan ayaklarda geometrik süsleme, süpürgelik kısmında oymalı Rumi motifler kullanılmıştır.

Caminin içerisinde toplam sekiz adet betonarme ayağa oturan U şeklinde mahfil katı yer almaktadır. Mahfil katına kuzey cephede yer alan giriş kapısının iki yanında bulunan merdivenle çıkılmaktadır. Duvarlar moloz taş örgülü ve üzerleri sıvalıdır. Cami dıştan ahşap çatı ile örtülü ve çatı Marsilya tipi kiremit kaplamadır.

Minare batı duvarına bitişik ve taştan inşa edilmiştir. Kaide kare planlı, gövde silindiriktir. Şerefe altı silme şeklinde düzenlenmiştir. Korkuluk taştandır. Külah taş kaplıdır. Caminin kıble cephesi önünde kurtuluş savaşında şehit düşen askerler için yapılmış şehitlik ve şehitler için dikilmiş abide bulunmaktadır. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne aittir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir