Düşünceler üzerine bir düşünce!

Düşünce diye bir şey olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız, kendimize sorduğumuz soru, yani “Bir düşünce var mı?” orada bir düşünce olduğu varsayımından doğmuştur. Ama orada bulacağınız şey düşünceyle ilgili değil. Düşünceyle ilgili her şey, kültür kavramının içinde olan her şeydir.

Haber Merkezi / Varoluşumuzun gerçekliğini ve çevremizdeki dünyanın gerçekliğini anlamak için kullandığımız araç, orada olan bu (beden) mekanizmanın bir parçası değildir. Bu yüzden düşüncelerin kendiliğinden oluşmadığını ve kendiliğinden olmadığını söyleyebilirim

Şimdi bile orada hiçbir düşünce yok. Düşünce diye bir şey olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız, kendimize sorduğumuz soru, yani “Bir düşünce var mı?” orada bir düşünce olduğu varsayımından doğmuştur. Ama orada bulacağınız şey düşünceyle ilgili değil. Düşünceyle ilgili her şey, kültür kavramının içinde olan her şeydir.

Bu, bize kendinizi o enstrümandan kurtarmaya çalıştığınız şeyden kurtarmanızın gerekli olduğunu söyleyen insanlar tarafından ortaya konmuştur. Ama aklınız düşüncenin bir enstrüman olmadığı anlaşıldığında, başka bir enstrümanın gerekli olup olmadığını öğrenmenize gerek kalmaz.

Bu enstrüman ustaca bir şekilde sezgi, doğru içgörü v.b. her türlü şeyi icat etti. Ve tam da bu içgörü sayesinde, bir şeylerin düşünmeye engel olduğunu anlamaya başladık. Ne kadar olağanüstü olursa olsun tüm içgörüler değersizdir, çünkü içgörü dediğimiz şey oluşturan düşünce, kendi sürekliliğini ve statükosunu sürdürür.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir