Bayburt: Veysel Efendi Camii

Veysel Efendi Camii; Bayburt’un Merkez İlçesi, Veysel Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Cami, dikdörtgen planlı harim ana mekân ve sonradan eklenen dikdörtgen planlı son cemaat yerinden oluşmaktadır. Cami, yazılı kaynaklara dayanılarak 16. yüzyıla tarihlenmektedir. Harim ana mekân kubbe ve yanlarda tonozlar ile, son cemaat yeri ise eğik çatı ile örtülmüştür.

Ana mekânın örtüsü taş sütunlar ile taşınmaktadır. Caminin kuzeybatı köşesinde yer alan tamamen taştan yapılmış minaresi tek şerefeli olup, girişi cami içinden sağlanmıştır. Yapının duvar köşeleri, kat silmesi ve pencere söveleri yöresel sarı kesme taş kaplamalıdır. Doğu cephesine bitişik şekilde yapılan imam evi ve cami medresesi yer almaktadır. Medrese girişi son cemaat yerinde bulunmaktadır.

Ana giriş kapısı kademeli taş sövelidir. Giriş, çift kanatlı ahşap kapıyla sağlanmaktadır. Ana mekânda bulunan ana taşıyıcı sütunların başlıkları bitkisel motiflidir. Kadınlar mahfiline, harim ana mekândan kedi basamaklı demir merdiven ile çıkılmaktadır. Cami mihrabı taç mihrap şeklindedir ve alın kısmında süslemesi bulunmaktadır. Ahşap olan minber beyaz boyalı ve süslemesizdir.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir