2022 Nobel Barış Ödülü Sahiplerini Buldu

2022 Nobel Barış Ödülü’ne insan hakları savunucusu Ales Bialiatski ile insan hakları örgütleri Memorial ve Center for Civil Libertie’s layık görüldü. Nobel Barış Ödülü 2021’de Rus gazeteci Dimitri Muratov ve Filipinli gazeteci Maria Ressa’ya verilmişti.

Haber Merkezi / 2022 Nobel Barış Ödülü, kendi ülkesi Belarus’ta cezaevinde bulunan insan hakları savunucusu Ales Bialiatski ile Rusya ile Ukrayna’dan iki insan hakları örgütüne verildi. Bialiatski, 2020 yılında İsveç’te Doğru Yaşam Ödülü’nü (Right Livelihood Award) kazanmıştı.

Norveç Nobel Komitesi, Bialiatski’nin yanı sıra Rus insan hakları örgütü “Memorial” ve Ukrayna merkezli insan hakları örgütü “Center for Civil Liberties” isimli kuruluşları 2022 Nobel Barış Ödülü’ne layık gördü.

Komiteden yapılan açıklamada, “Nobel Barış Ödülü sahipleri kendi ülkelerindeki sivil toplumları temsil ediyor. Uzun yıllar boyunca iktidarı eleştirme ve vatandaşların temel haklarını koruma hakkını desteklediler” ifadelerine yer verildi.

Ayrıca açıklamada, “Savaş suçlarını, insan hakları ihlallerini ve gücün kötüye kullanımını belgelemek için olağanüstü çaba sarf ettiler. Birlikte sivil toplumun barış ve demokrasi için ne kadar önemli olduğunu gösterdiler.” denildi.

1901 ve 2021 yılları arasında 102 Nobel Barış Ödülü sahibini bulurken bunların 25’i kurumlara verildi. Kurum sayısı bu seneki ödülle 27’ye yükseldi. Şu ana kadar 2 barış ödülü, üç kişi arasında paylaştırıldı. Bu seneki ödülle birlikte bu sayı 3’e yükseldi.

Nobel Barış Ödülü’nü bugüne kadar reddeden bir kişi oldu. Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger ile 1973 Paris Antlaşması’nı imzaladığı için Barış Ödülü’nü paylaşan Vietnamlı politikacı Le Duc Tho, ödülü almayı reddetmişti. Nobel Barış Ödülü şu ana kadar 18 kadına verildi.

Ödül 10 milyon İsveç kronu değerinde

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından verilen ve 10 milyon İsveç kronu değerinde olan ödül, dünyanın en prestijlilerinden kabul ediliyor.

Bilim dalları, edebiyat ve barış dallarında verilen ödüller, dinamiti keşfederek büyük bir servet kazanan Alfred Nobel’in vasiyeti doğrultusunda verilmeye başlandı. Ödül 1901 yılından itibaren yaşanan iki dünya savaşının sebep olduğu kesintiler dışında her sene düzenli olarak veriliyor.

2022’nin ilk Nobel Ödülü pazartesi günü tıp dalında “Neandertal DNA’sının şifrelerini çözdüğü” için Svante Paabo’ya verildi. Salı günü de Nobel Fizik Ödülü, “Dolaşık fotonlarla yaptıkları deneyler, Bell eşitsizliklerinin ihallerini ortaya koymaları ve kuantum bilgi bilimine öncülük ettikleri için” Alain Aspect, John F. Clauser ve Anton Zeilinger’e verildi.

2022 Nobel Kimya Ödülü’nü Stanford Üniversitesi’nden Carolyn R. Bertozzi, Kopenhag Üniversitesi’nden Morten Meldal ve Scripps Araştırma’dan Barry Sharpless kazandı. 2022 Nobel Edebiyat Ödülü’nü Fransız yazar Annie Ernaux kazandı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir