Zelenski’den “NATO Üyeliği” Açıklaması: Somut Adımlar Bekliyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, NATO üyeliğine ilişkin yaptığı açıklamada, “Net bir sinyalden, davet yönünde bazı somut şeylerden bahsediyoruz. Bu motivasyona ihtiyacımız var. İlişkilerimizde dürüstlüğe ihtiyacımız var” dedi.

Volodimir Zelenski,, 2008 NATO zirvesinde kabul edilen askeri ittifakın kapısının “açık kalacağı” ve Ukrayna’nın eninde sonunda üye olacağı şeklindeki düzenlemenin yeterli olmadığını vurguladı.

“Kapının açık olduğu” mesajının yeterli olmadığını dile getiren Volodimir Zelenski,, ülkesinin NATO üyeliği konusunda “net bir sinyale ihtiyacı olduğu” görüşünü yineledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski Litvanya’da yapılacak NATO zirvesine günler kala ülkesinin ittifaka bir an önce üye olması talebini tekrarladı.

Zelenski Prag ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, ittifak üyelerinden gelecek haftaki zirvede ülkesinin üyeliği yönünde somut adımlar beklediğini ifade etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, Rusya’ya karşı 17 aydır savaşan ülkesinin NATO kapısının sadece açık olduğuna dair açıklamalardan daha fazlasına ihtiyacı olduğunu söyledi.

Ukrayna, 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak zirvede NATO’dan savaş sona erdiğinde askeri ittifaka katılabileceğine dair net mesajlar bekliyor.

Ukrayna ittifaka mümkün olduğunca çabuk katılmak istiyor ancak NATO üyeleri bu adımın ne kadar hızlı atılması gerektiği konusunda bölünmüş durumda. Bazı üye ülkeler Ukrayna’nın NATO üyeliğine, ittifakı Rusya ile aktif bir savaşa yaklaştırabileceği gerekçesiyle mesafeli.

Zelenski, Çek mevkidaşı Petr Pavel ile dün akşam düzenlediği basın toplantısında, “Net bir sinyalden, davet yönünde bazı somut şeylerden bahsediyoruz. Bu motivasyona ihtiyacımız var. İlişkilerimizde dürüstlüğe ihtiyacımız var” dedi.

“‘Kapı açık’ demek yeterli değil”

Ukrayna lideri, 2008 NATO zirvesinde kabul edilen askeri ittifakın kapısının “açık kalacağı” ve Ukrayna’nın eninde sonunda üye olacağı şeklindeki düzenlemenin yeterli olmadığını vurguladı.

“Kapının açık olduğu” mesajının yeterli olmadığını dile getiren Zelenski, ülkesinin NATO üyeliği konusunda “net bir sinyale ihtiyacı olduğu” görüşünü yineledi.

Çek Cumhuriyeti’nin eski Genelkurmay Başkanı ve 2015-2018 yılları arasında NATO Genel Sekreteri’nin baş askeri danışmanı olarak görev yapan Çek Cumhurbaşkanı Petr Pavel ise, şöyle konuştu:

“Ukrayna’nın savaş biter bitmez NATO’ya katılma müzakerelerine başlamasının Çek Cumhuriyeti’nin çıkarınadır. Bu aynı zamanda bizim güvenliğimizin, bölgesel istikrarın ve ekonomik refahın da çıkarınadır.”

Pavel, Mayıs ayında Reuters’a verdiği mülakatta Ukrayna’nın NATO ve Avrupa Birliği’ne girmek için desteğe ihtiyacı olduğunu ancak her ikisine de katılmanın uzun bir süreç olacağını söylemişti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir