Yetişkinlerin Gündüz Uyuklaması İyi mi Kötü mü?

Uyuklama (şekerleme) tüm dünyada ve her yaş grubunda görülen bir olgudur. Kısa bir uykudur, ancak genç ve yaşlı yetişkinlerde birçok fayda sağlar. Dezavantajları, uyuklama süresine göre değişen uyku ataletinin varlığını içerir.

Haber Merkezi / 15 dakika veya daha kısa süren kısa uyuklama, bilişsel performansta neredeyse anında iyileşme sağlarken, 30 dakikadan uzun süren daha uzun şekerlemeler de faydalıdır, saatlerce uyanık kalma için sürekli bir iyileşme sağlar, ancak kısa bir uyku ataleti ile ilişkilidir.

Bir şekerlemenin faydasını belirleyen faktörler

Zamanlama

Şekerlemelerin zamanlaması, şekerleme için optimal fayda sağlamak için uykunun sirkadiyen ritmine uygun olmalıdır. Çoğu insanın hafif bir uykululuk zirvesine sahip olduğu öğleden sonraları (2-4), kestirmek için en iyi zaman gibi görünmektedir.

Aslında, gece daha fazla uyumak veya bir ara öğün olarak kafein almakla karşılaştırıldığında, bu öğleden sonra enerji kaybıyla baş etmenin en faydalı yolu kestirmekti. Öğleden sonra şekerlemelerinin, daha kısa uyku gecikmesi ve daha yüksek miktarda kısa dalga uykusu ile daha iyi uyku verimliliği gösterdiği gösterilmiştir. Diğer zamanlarda sirkadiyen döngülerle senkronize olmayan uykular şiddetli uyku ataletine neden olabilir.

Şekerleme zamanlamasını etkileyen faktörler arasında bireysel uyku hali, sirkadiyen saate göre uyku takviminin zamanlaması, ani uyku geçmişi, uyku kalitesi ve önceki uyanıklık süresi sayılabilir.

Önceki uyanıklık

Şekerlemeler, daha uzun bir uyanıklık periyodundan önce geldiklerinde daha büyük faydalar gösterirler. Normalde yaklaşık 16 saatlik uyanıklığın ardından yorgunluk hissi ve uyuma isteği gelir. Bununla birlikte, bir kişi gece vardiyasında çalışıyorsa veya gece uykusuyla ilgili başka sorunları varsa, gece uykululuğunun zirvesi, iş günü devam ederken daha erken başlayabilir. Bir şekerleme, bu duyguyu daha sonraya erteleyebilir ve üretkenlikte önemli kazanımlar sağlayabilir.

Uyuklama sıklığı

Alışkanlıkla kestirenler, nadiren kestirenlerden ziyade kestirmelerinin ferahlatıcı olduğunu bildirdiler. İlki, ikincisinden farklı olarak şekerleme öncesi vücut sıcaklığında düşüş gösterir ve uyku ataletinden daha hızlı bir iyileşmeden sorumlu olabilecek daha hafif bir uykuya sahiptir.

Sirkadiyen ritim bozulması

Jet gecikmesi, gün ışığından yararlanma saatine geçiş, vardiyalı çalışma veya basit uykusuzluk gibi biyolojik saati bozan herhangi bir faktör, zamansız yorgunluğa ve uykululuğa neden olur ve şekerleme bunu en iyi şekilde yönetmeye yardımcı olabilir.

Uyku süresi

Daha az yavaş dalga aktivitesine bağlı olarak azalan uyku ataleti nedeniyle 10 ila 20 dakika arasında değişen şekerlemeler en faydalı gibi görünmektedir. Bununla birlikte, şiddetli uyku yoksunluğunun ardından, uyku basıncını azaltmak için yavaş dalga uykusu arzu edilir. Bu nedenle, kısa uykular, uyanıklığın hemen yeniden başlamasını sağlamak için işyeri molalarına uygundur.

Uyuklamanın Avantajları

Uyuklama, kişinin derin uykuya girmesine izin vermez, ancak uyku halinin hızla dağılmasına izin verir, bu da şekerleme sonrası daha yüksek uyanıklık ile sonuçlanır. Şekerleme yapmayanlar, daha derin uyuyabilen ve uyandıklarında şiddetli uyku ataleti yaşayanlardır.

Hafıza geliştirme, kısa bir şekerleme ile gerçekleşir ve uykunun bilgi tutmadaki önemini gösterir. Problem çözme becerileri, ilgiliyi gereksiz olandan daha iyi ayırma yeteneği nedeniyle artabilir. REM uykusu, kelimeler ve fikirler arasında mantıklı bağlantılar kurmada ve hafızayı güçlendirmede daha da yardımcı olur.

Bu nedenle, işyerinde uyuklama, özellikle iş bilgi yönetimi ile ilgili olduğunda veya iyi muhakeme ve karar vermeyi gerektirdiğinde çalışan verimliliğini artırmaya yardımcı olabilir. Çalışma belleği, bildirilen uyku yoksunluğu olmayan yetişkinlerde şekerleme ile önemli gelişme gösteren bir alandır. Bu, yalnızca bir tanesine konsantre olurken birden fazla görevin bellekte tutulmasını gerektiren karmaşık işleri gerçekleştirmek için çok önemlidir.

Hastalık belirtisi olarak uyuklama

Şekerleme, depresyon veya kronik ağrı çeken yaşlı kişilerde ve ayrıca uykusuzluk çekenlerde şekerlemelerin daha yaygın olduğu bulunmuştur. Tüm bunların ortak noktası, gündüz uyku ihtiyacı yaratabilecek uykusuzluktur. Eskiden şekerlemenin gece uykusunu engellediğine inanılıyordu, ancak bu kanıtlanmadı. Uyuklama, bilişsel işlevi geliştirir ve iyi olma duygularının artmasına neden olur.

Uyuklama ve çapa uyku

Uyuklama yetişkinlerde pek çok avantaj sağlasa da gece uykusunun yerini alamaz çünkü bir konuya sürekli dikkat verip önemli detayları fark etme yeteneği esas olarak toplam gece uykusuna bağlıdır. Uykudan yoksun bırakıldığında, kestirmeler kısa bir süre için zihinsel işleyişi artırabilir, ancak sonraki günlerde toparlanma uykusunun devam etmesi gerekir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir