Yerel Seçimlerin Galibi Ana Muhalefet Partisi CHP

Belediye başkanlığı seçiminde sandıkların yüzde 90’dan fazlasında CHP oyların yüzde 37,39’unu alırken AK Parti’nin oy oranı yüzde 35,73’de. DEM Parti, Türkiye genelinde yüzde 5,58 oranında oy alırken Yeniden Refah Partisi’nin oy oranı yüzde 6,06 oldu.

Haber Merkezi / Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) oy oranı yüzde 4,89, İYİ Parti’nin oy oranı yüzde 3,76, Zafer Partisi’nin oy oranı yüzde 1,47, Saadet Partisi’nin oy oranı yüzde 1,05, HÜDA PAR’ın oy oranı yüzde 0,53, Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) oy oranı yüzde 0,39, DEVA Partisi’nin oy oranı yüzde 0,28.

2019 il genel meclisi seçimlerinde AK Parti yüzde 42.7 oy alırken CHP yüzde 28.6 oy almıştı.MHP’nin oyu yüzde 8.1; İYİ Parti’nin oyu yüzde 7.3; HDP’nin oyu ise yüzde 5.8 idi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in seçim gecesi yaptığı açıklamaya göre Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Eskişehir, Mersin, Muğla, Tekirdağ, İzmir ve İstanbul’u CHP yeniden kazandı. Balıkesir, Bursa, Manisa ve Denizli büyükşehir belediyelerini kazanan CHP 1989’dan sonra ilk kez Adıyaman’ı ve cumhuriyet tarihinde ilk kez Afyonkarahisar’ı, 1977’den beri ilk kez Amasya’yı, Bartın’ı, Giresun’u, Kastamonu’yu, cumhuriyet tarihinde ilk kez Kırıkkale’yi, Kilis’i, Kütahya’yı, Uşak’ı ve Zonguldak’ı kazandı. CHP ayrıca Artvin, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Edirne, Kırşehir, Sinop ve Yalova’da seçim yarışından zaferle ayrıldı.

DEM Parti, Güneydoğu illerinde yine başarılı oldu. Tunceli, Iğdır, Ağrı, Muş, Van, Diyarbakır, Batman, Siirt, Hakkari, Mardin belediyelerini DEM Parti’nin adayları kazandı. Şanlıurfa ve Yozgat’ı Yeniden Refah Partisi kazanırken açılan sandıklara göre Kırklareli, Çankırı, Karaman, Osmaniye, Tokat, Gümüşhane, Erzincan ve Kars’ı MHP, Sivas belediye başkanlığını Büyük Birlik Partisi, Nevşehir’i ise İYİ Parti kazandı.

Açılan sandıklara göre Isparta, Konya, Aksaray, Niğde, Kayseri, Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Elazığ, Bingöl, Şırnak, Bitlis, Erzurum, Bayburt, Rize, Trabzon, Ordu, Samsun, Çorum, Karabük, Düzce, Sakarya, Kocaeli’de ise AK Parti seçim yarışından zaferle ayrıldı.

“Yarından itibaren başka bir Türkiye olacak”

İBB Başkanı İmamoğlu,CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda yaptığı konuşmada, “Seçimi kazanmış bulunuyoruz. Bu başarının elbette paydaşları var. CHP Genel Başkanımız Özgür Özel, milletvekilleri, parti meclisi üyelerine, kadın ve gençlik kollarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

“Millet seçime giren herkese görevler verir. Millet ne görev verdi diye bunu anlamakla yükümlüyüz. Bu görevi doğru anlamayanlar ya da yok sayanlar milletin gönlündeki yerini kaybeder” ifadelerini kullanan İmamoğlu, “16 milyonla birlikte partizanlığı tarihe gömdük. Bu görevi yerine getirmeyi büyük bir emir ve sorumluluk olarak görüyorum” diye ekledi.

İmamoğlu, “Yarından itibaren Türkiye başka bir Türkiye olacak. Yarından itibaren pırıl pırıl bir sabaha uyanacağız. Milletimizin yeni bir umuda ihtiyacı vardır. Sizler bu umudu sandıkta ateşlediniz. Çok da güzel yaptınız” diye konuştu.

“Bu tarihi fark bizleri asla şımartmayacak”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da kameralar önündeki ilk açıklamasında, “Bu tarihi fark bizleri asla şımartmayacak, tam aksine omuzlarınıza yüklediğiniz büyük sorumluluğun bilincindeyiz. Gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. Bizlere düşen herkesin başkanı olmak, herkese tebessümle sarılmaktır” dedi.

“Rozetimizi çıkaracağız kimseyi ayırmadan hizmete devam edeceğiz” diyen Yavaş, “Nasıl pandemide tüm dünyaya hep bunu gösterdiysek, selde, yangında, depremde, ülkemizin bütün dertli anlarında en önde hep birlikte yardıma koştuysak, hiç kimseyi ayırmadan 6 milyon tek yürek olacağız. Ankara’nın helal oylarıyla tüm Türkiye’de Mansur Yavaş belediyeciliği tescillenmiştir” diye konuştu.

Mansur Yavaş, “Bu seçimin kaybedeni rakibimiz için çalışan hemşerilerimiz de değildir. Onların çaba, emeklerine sonuna kadar saygı duyuyoruz. Onlara da yürekten teşekkür ediyoruz. Bu seçimin kaybedeni siyasi hayatını müfteri olarak tamamlayan Turgut Altınok’tur” ifadelerini kullandı.

“Tüm Türkiye’ye sesleniyorum, Ankara’da seçimi beton kaybetti, yeşil kazandı. Ankara’da seçimi şatafat ve haksız servet kaybetti, emek ve alın teri kazandı. Ankara’da seçimi rantçılar kaybetti, sosyal belediyecilik kazandı. Ankara’da seçimi imar baronları kaybetti, 6 milyon Ankaralı kazandı” mesajı veren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, “Bu kenti şeffaf, katılımcı, hesap verebilir anlayışla yöneteceğiz. Sizden aldığımız paranın hesabını kuruşu kuruşuna vereceğiz” sözü verdi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir