Yalova: Armutlu, Yeni Hamam

Yeni Hamam; Yalova’nın Armutlu İlçesi, Kaplıca Caddesi üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Yeni Hamam; Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 10.03.1990 tarih ve 976 sayılı kararı ile tescil edilmiştir.

Moloz taştan yığma olarak yapılmış, dikdörtgen planlı, küçük boyutlu bir hamamdır. Hamam üç bölümlü oluşmaktadır. Soyunmalık bölümü restorasyonla eklenmiştir. Dikdörtgen şeklinde olan bu bölümü üç küçük kubbe örter.

Soğukluğa küçük bir kapı açılır, bu bölümü büyük bir kubbe örtmektedir. Soğukluk kısımı iç duvarında üç adet kapalı sivri kemer ve dört adet de içe açılan tonoz bulunmaktadır.

Hamamın ortasına  sonradan eklenmiş yuvarlak formlu havuz bulunur. Sıcaklık kısımı ikiye ayrılmış olup, kurnalar yerleştirilmiş, üzeri iki kubbeyle örtülmüştür.

Armutlu adının “Armoda veya Armodies” sözcüklerinden geldiği sanılmaktadır. Bu sözcüklerin sözlük anlamlarına bakıldığında donanma veya donanmaya gözcülük eden kimseler anlamına gelmektedir.

Eski bir yerleşim merkezi olan Armutlu bir çok isim değiştirerek, Armutlu adını almıştır. Eski adlarından bazıları ise Enrutluk, Emrudili, Imrudili olarak bilinmektedir.

Bu şirin ilçenin eski bir geçmişe dayanması Evliya Çelebi’nin ünlü Seyahatnamesi’nde 1050 senesine dayanan ve sefer ayının 9. gününe denk gelen satırlarında Mudanya ilçesine vardıklarını, oradan bir gemi ile Bozburun İskelesine geldiklerini ve bir koydan söz eder.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir