Yalova: Armutlu Taş Köprüsü

Taş Köprü; Yalova’nın Armutlu İlçesi, Bayır Mahallesi, Atatürk Caddesi üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Armutlu Deresi üstünde bulunan Köprü; Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 10.03.1990 tarih ve 976 sayılı kararı ile tescil edilmiştir.

Köprü üç gözlü olup, ortadaki göz büyük,yanlardaki gözler küçüktür. Küfedeki taşından kesme olarak yapılmıştır.Kuzey-Doğu ve Güney-Batı cephelidir. Kuzeydoğu cephesi 0,50 m. Yakınına kadar Armutlu Deresinin üzeri kapatılarak meydan haline getirilmiştir. Böylece bu cephe körleştirilmiştir.

Güneybatı cephesi açıktır.Köprünün üst kısmında yanlarına eli böğründeler yapılarak yapılarak köprü üzeri genişletilmiştir. Köprünün orijinal ölçüleri, genişlik, 2,5 m. Uzunluk, 22 m. Kemer yüksekliği yaklaşık 3 m. Büyük göz açıklıkları ise 5.50 m. dir.

Armutlu adının “Armoda veya Armodies” sözcüklerinden geldiği sanılmaktadır. Bu sözcüklerin sözlük anlamlarına bakıldığında donanma veya donanmaya gözcülük eden kimseler anlamına gelmektedir. Eski bir yerleşim merkezi olan Armutlu bir çok isim değiştirerek, Armutlu adını almıştır. Eski adlarından bazıları ise Enrutluk, Emrudili, Imrudili olarak bilinmektedir.

Bu şirin ilçenin eski bir geçmişe dayanması Evliya Çelebi’nin ünlü Seyahatnamesi’nde 1050 senesine dayanan ve sefer ayının 9. gününe denk gelen satırlarında Mudanya ilçesine vardıklarını, oradan bir gemi ile Bozburun İskelesine geldiklerini ve bir koydan söz eder. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde adı geçen koyun, Armutlu olduğu sanılmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir