Konut Satışlarında İvme Kaybı

Konut satışları mart ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,6 oranında geriledi. İkinci el piyasasındaki daralma ve yabancı talebindeki düşüş, sektördeki yavaşlamanın daha belirgin hale geldiğini ortaya koydu.

Türkiye genelinde konut piyasası Mart ayında zayıf bir görünüm sergiledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Konut ve İş Yeri Satış İstatistikleri’ne göre, toplam konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 oranında azaldı.

Detaylara bakıldığında ilk el konut satışları yüzde 1,3 artarak 35 bin 725’e yükselirken, ikinci el konut satışları yüzde 3,6 düşüşle 77 bin 642’ye geriledi. Toplam satışlar içinde ilk el konutların payı yüzde 31,5, ikinci el konutların payı ise yüzde 68,5 oldu.

Kredi kullanımındaki artış dikkat çekti. İpotekli konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35,9 artarak 25 bin 978’e ulaştı. Buna karşın diğer satış türleri yüzde 9,6 azalarak 87 bin 389 olarak kaydedildi.

Takvim etkilerinden arındırılmış veriler ise piyasadaki zayıflamanın daha derin olduğunu gösterdi. Bu kapsamda ilk el satışlar yıllık bazda yüzde 1,8, ikinci el satışlar ise yüzde 6,2 geriledi. Aylık bazda ise her iki segmentte de düşüş yaşandı.

Yabancılara yapılan konut satışları da düşüş trendini sürdürdü. Mart ayında yabancılara satışlar yüzde 20 azalarak bin 353’e indi. En fazla satış 229 konutla Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapılırken, İran ve Almanya vatandaşları sıralamada öne çıktı.

İş yeri satışlarında da benzer bir tablo görüldü. İlk el iş yeri satışları yüzde 5,4, ikinci el satışlar ise yüzde 12,3 oranında azaldı. Buna karşılık ipotekli iş yeri satışlarında yüzde 60,1 artış yaşandı.

Genel görünüm, finansman destekli satışların artmasına rağmen, özellikle ikinci el piyasasında ve yabancı talebinde zayıflamanın sürdüğüne işaret etti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir