Türkiye – Suriye Yakınlaşması: İşgal Bitmeden Olmaz

Türkiye ile normalleşme adımlarına Suriye Dışişleri Bakanı Mikdad, “Türk tarafıyla yapılacak herhangi bir görüşme, Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi, işgalin sona erdirilmesi ve teröre desteğin durdurulması temelinde inşa edilmelidir” dedi.

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, İranlı mevkidaşı Hüseyin Amir Abdullahiyan ile dün (14 Ocak) Şam’da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ile normalleşme adımlarına da değindi.

Suriye devlet haber ajansı SANA’nın aktardığına göre, Mikdad, “Türk tarafıyla yapılacak herhangi bir görüşme, Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi, işgalin sona erdirilmesi ve teröre desteğin durdurulması temelinde inşa edilmelidir” dedi.

Abdullahiyan ile İran-Suriye ilişkilerinde “yeni bir yol haritası belirlemek için” bir araya geldiklerini aktaran Mikdad, “Tahran yönetiminin Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğine olan bağlılığını teyit ettiğini” söyledi.

“Anlaşmazlıkların nedenlerini ortadan kaldırmak şart”

Ankara ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda değinen Suriye Dışişleri Bakanı Mikdad, Rûdaw’ın aktardığına göre, özetle şöyle konuştu:

“Türk tarafıyla yapılacak herhangi bir görüşme, Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi, işgalin sona erdirilmesi ve teröre desteğin durdurulmasına bağlı.

Cumhurbaşkanı Esad ile Türk liderliği arasındaki görüşmeden önce anlaşmazlıkların nedenlerinin ortadan kaldırılması şart.

Daha üst düzey toplantılar yapmak için uygun ortamın yaratılması gerekiyor. İşgal kaldırılmadan Türkiye ile ilişkilerin yeniden normalleştirilmesinden söz etmek mümkün değil. 2011’den bu yana tüm hamlelerimizde Türkiye ile ilişkilerimizi bozan terörü bitirmenin peşindeyiz.”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in arabuluculuğunda Şam yönetimi ve Türkiye arasındaki yakınlaşma, savunma bakanlarının 28 Aralık 2022’de Moskova’da bir araya gelmesiyle sonuçlanmıştı.

12 Ocak’ta ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Şubat ayında Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile bir araya gelebileceğini açıklamıştı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir