TÜİK Enflasyon Verilerini Açıkladı; Ekonomistler Ne Dedi?

TÜİK ağustos ayı enflasyon verilerini değerlendiren ekonomist Orhan Karaca, “Ağustos ayında aylık enflasyon yüzde 9,09, yıllık enflasyon %58,94 olmuş. TCMB’nin yüzde 58’lik yıl sonu tahminine şimdiden geldik bile… Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Haber Merkezi / Oğuz Demir enflasyon verilerine ilişkin, “Ağustos ayında yüzde 8,5 gıda enflasyonunu da gördü ya bu gözler. Yıllarca yapılan yanlışları söyledik, yapmayın dedik. Şimdi kısmen doğrular yapılıyor. Ama o kadar yanlışın üzerine doğruyu yapmaya çalışmanın da bedeli yüksek oluyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ağustosta tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 9,09 artış kaydetti. Geçen yılın aynı dönemine göre TÜFE yüzde 58,94’e yükseldi.

Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) verilerine göre ise geçen ay tüketici fiyat endeksi, Temmuz ayına göre yüzde 8,59 oranında arttı. Böylece ENAG’a göre Ağustos ayında yıllık enflasyon, yüzde 128,05’e yükseldi.

Ekonomistler sosyal medya hesabından, TÜİK’in ağustos ayına ilişkin enflasyon verilerini değerlendirdi.

Hayri Kozanoğlu, “‘Rasyonel’ politikalarla aylık enflasyon yüzde 9’un üzerinde açıklanmaya başladı! Yıl sonu yüzde 58 tahmininin de tutması artık çok zor. 2023 enflasyonu yüzde 70’in üzerinde gerçekleşecek!” ifadelerini kullanırken, Mustafa Sönmez, “Yıllık tüfe artışında lokanta fiyatları yüzde 89 ile ilk sırada ama yüzde 72 gıda enflasyonu en vahimi. Alt orta sınıflar için budur önemli olan” dedi.

Hakan Kara, “Tam ispatlayamam ama son aylarda TÜİK’in enflasyon ölçümünde bir yapısal değişim seziyorum. 2022 Mart ayından bu yana ciddi farklılaşan İTO-TÜİK aylık enflasyon farkı seçimden sonraki üç ayda tekrar sıfıra yaklaştı” değerlendirmesinde bulundu.

Alaattin Aktaş, “Eeee’ n’oldu şimdi! Ağustos enflasyonunu en yüksek açıklayan kurum TÜİK. Ne yani enflasyon hesaplayan diğer kurumlar gerçek artışı sakladı mı?” ifadelerini kullanırken, Oğuz Demir, “Ağustos ayında yüzde 8,5 gıda enflasyonunu da gördü ya bu gözler. Yıllarca yapılan yanlışları söyledik, yapmayın dedik. Şimdi kısmen doğrular yapılıyor. Ama o kadar yanlışın üzerine doğruyu yapmaya çalışmanın da bedeli yüksek oluyor” dedi.

Orhan Karaca ise, Ağustos ayında aylık enflasyon yüzde 9,09, yıllık enflasyon %58,94 olmuş. TCMB’nin yüzde 58’lik yıl sonu tahminine şimdiden geldik bile… Hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

Şimşek’ten “kararlıyız” mesajı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından sosyal medyadan yaptığı paylaşımda “Enflasyonla mücadelenin biraz zaman alacağını biliyoruz. Geçiş dönemindeyiz. Enflasyonu kontrol altına almak ve daha sonra düşürmek için ne gerekiyorsa (parasal sıkılaşma, kredi politikası ve gelirler politikaları) yapacağız. Sonuçta sabretmemize değecek. Enflasyonla mücadelede kesinlikle kararlıyız” dedi.

Dünya gazetesi yazarı Özcan Kadıoğlu, Şimşek’e cevaben “Siz göreve başladıktan sonra TÜFE yaklaşık 3 ayda %24.12 artış kaydetti. Bu artışa en büyük katkıyı maalesef kamu fiyat artışları sebep oldu. Enflasyon yayılımı ölçmek adına TUİK geçmişte olduğu gibi madde sepetindeki tüm ürünlerin fiyatlarını her ay tek tek açıklamalı” çağrısında bulundu.

Ekonomist Oğuz Demir de Şimşek’e cevaben “Bizim zaten sabretmekten başka bir seçeneğimiz yok. O yüzden zaten sadece bekliyoruz. Asıl sabretmesi gerekenler, sizin attığınız adımlara sabredecek mi?” diye sordu.

Demir, ayrıca “2005’ten bu yana ortalamalara bakarsanız bu yaz nasıl bir enflasyon travmasından geçtiğimizi görürsünüz” diyerek, 2023 verilerinin 2005-2022 yılları ortalamalarından ne kadar yüksek olduğunu gösteren bir tablo paylaştı.

Profesör Dr. Burak Arzova “Normalleşme adımlarından TUİK de nasibini almış gibi gözüküyor. Enflasyonla mücadele önce gerçeği kabul etmekle başlar” ifadesini kullandı.

Ekonomist Banu Kıvcı Tokalı, sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Yıl sonuna kadar yükselişin %60’ın üzerine çıkarak devam ettiğini görebileceğiz” değerlendirmesinde bulundu ve 2024’ün ilk çeyreğinde baz etkisiyle düşüş olabileceği, ikinci çeyrekte ise “yıllık enflasyonda yeni tepe” olabileceği öngörüsünde bulundu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir