Trabzon: Karacakaya Camii

Karacakaya Camii; Trabzon’un Sürmene İlçesi, Karacakaya Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Doğu batı doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapı, son cemaat yeri, harim ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Açık olan son cemaat yerinin üzerinde kadınlar mahfilinden çıkılan balkonu bulunmaktadır.

Balkon dört adet taş dikme ile taşınmaktadır. Balkon kapısı yuvarlak kemerli, çift kanatlı ve ahşaptır. Kapı yoğun ahşap işlemeye sahiptir. Yapının dıştan üst örtüsü mansart çatı olup, çatı kaplama malzemesi alaturka kiremittir. Çatı saçakları geniştir ve saçak altları ahşap malzeme ile kaplanmıştır.

Yapının minaresi bulunmamaktadır. Yapının cephelerinde çift sıra pencere düzeni mevcuttur. Alt sıra pencereler üsttekilere oranla daha büyük boyutludur. Pencereler yuvarlak kemerli, taş silmeli ve tek kanatlıdır. Caminin harim girişi doğu cephesinde yer almaktadır. Ana giriş kapısı yuvarlak kemerlidir. Kadınlar mahfili dört adet ahşap dikmeyle taşınmaktadır.

Mihrap kesme taş malzemeden yapılmış olup sade taş işçiliğine sahiptir. Minber ahşap malzemeden yapılmıştır ve yoğun işlemeye sahiptir. Yapının iç mekân duvarları sıvalı ve boyalı olup duvarlarda farklı motiflerde yoğun kalem işi bezemeler mevcuttur. İçten ahşap üst örtüsü düz tavanlıdır ve kare içerisinde sekizgen formlu göbek kısmı içe doğru kademelidir. Göbek bölümünde ahşap işlemeler mevcuttur. Caminin çevresinde haziresi mevcuttur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir