Trabzon: Hacı Salih (Bakırcılar) Camii

Hacı Salih (Bakırcılar) Camii; Trabzon’un Ortahisar İlçesi, Çarşı Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Semerciler Yokuşu’nda bulunan yapı, Alaca Han’ın batı duvarına bitişik olarak konumlandırılmıştır. Mihrabın üzerindeki kitabeye göre, Hicri 1276 (Miladi 1859/1860) yılında Hacı Salih tarafından inşa ettirilmiştir. Yapı, ticari faaliyetin yoğun olduğu bölgede yer alması sebebiyle alt katında dükkanların bulunduğu fevkani camidir.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş ve moloz taş kullanılmıştır. Yapı, kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Yapı, harim, son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Son cemaat yeri açıktır. Yapının dıştan üst örtüsü sekizgen kasnağa oturan kubbedir. Çatı kaplama malzemesi Alaturka kiremittir.

Minaresi kuzeybatı köşesinde bulunmaktadır. Minare basık ve tek şerefelidir. Caminin girişi doğu cephesinde bulunmaktadır. Yuvarlak kemerli giriş açıklığında bulunan kapısı yenilenmiştir. Girişten, merdivenle üst kattaki cami harimine çıkılmaktadır. Yapının doğu ve güney cepheleri açık olup batı ve kuzey cepheleri yanlarındaki yapılarla bitişik nizamdır.

Yapının doğu cephesindeki pencere açıklıkları yuvarlak kemerli, güney cephesindeki pencere açıklıkları dikdörtgen formludur. Kadınlar mahfiline harimde bulunan tek kollu ahşap merdiven ile çıkılmaktadır. Mihrap ve minber ahşap malzemeden yapılmış olup sadedir. Vaaz kürsüsü bulunmamaktadır. İç mekânda duvarlar sıvalı ve bezemesizdir.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir