Trabzon: Hamza Paşa Camii

Hamza Paşa Camii; Trabzon’un Ortahisar İlçesi, Gülbaharhatun Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Kitabesi bulunmayan cami, Hicri 1148 (Miladi 1735/1736) yılında vefat eden Hamza Bey tarafından yaptırılmıştır. Yapı, yığma yapım sistemiyle kesme ve kaba yonu taş malzemeden inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı yapı, harim, kadınlar mahfili ve son cemaat mahfilinden oluşmaktadır ve son cemaat mahfili kapalıdır.

Caminin güneybatı köşesinde yer alan minaresi kesme taş malzemeden inşa edilmiştir ve tek şerefelidir. Caminin son cemaat yerinin girişi kuzey cephesinde bulunmaktadır. Giriş yuvarlak kemerli, çift kanatlı ve ahşap kapı ile sağlanmaktadır. Harimin kuzey tarafında yer alan kadınlar mahfiline son cemaat yerinin batısında yer alan ahşap merdiven ile çıkılmaktadır.

Taş malzemeden yapılmış olan mihrap, kademeli ve nişlidir. Minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmış olup özgün değildir. İç mekânda duvarlar günümüzde sıvalı ve sadedir. Yapı cephelerinde kuzey cephesindekiler hariç tüm pencereler dikdörtgen formludur. Son cemaat yeri yuvarlak kemerli pencere açıklıkları ile kapatılmıştır.

Son cemaat yerinin kotuna iki adet tek kollu taş merdiven ile çıkılmaktadır. Yapının içten üst örtüsü ahşap olup az işlemeye sahiptir. Tavanda ay yıldız motifli ahşap işlemeleri görülmektedir. Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatıdır. Çatı kaplama malzemesi Alaturka kiremittir.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir