Trabzon: Hacı Kasım Camii

Hacı Kasım Camii; Trabzon’un Ortahisar İlçesi, Cumhuriyet Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapı, Rumi 1236 (Miladi 1821/1822) yılında Hazinedarzade Osman Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır. Yapı, kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Yapı, harim, son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır.

Son cemaat yeri sonradan eklenmiş olup cam ile çevrilidir. Yapının harim bölümünün dıştan üst örtüsü ortada dairesel kasnak ile taşınan bir kubbe yanlarda kırma çatıdır. Kırma çatıların üzeri Alaturka kiremit kaplıdır. Minaresi kuzeybatı köşesinde bulunmaktadır ve tek şerefelidir. Son cemaat yerine batı cephesinden girilmektedir.

Caminin harim girişi son cemaat yerinden kuzey yönünden sağlanmaktadır. Giriş kapısı dikdörtgen formlu, çift kanatlı ve ahşaptır. Yapının tüm cephelerinde çift sıra pencere düzeni mevcuttur. Üst sıra pencereler yuvarlak kemerli, alt sıra pencereler dikdörtgen formludur. Üst sıra pencereler vitraylıdır. Kadınlar mahfiline harimden, girişin batısında bulunan çift kollu ahşap merdiven ile çıkılmaktadır.

Mahfil iki adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Mihrap kesme taş malzemeden yapılmış olup nişlidir. Mihrabın üzerinde kitabe bulunmaktadır. Mihrabı çevreleyen çerçeve dışa çıkıntılıdır. Minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmış olup özgün değildir. İç duvarları günümüzde sıvalı olan caminin, kubbesinin içinde kalem işi süslemeler bulunmaktadır.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir