Trabzon: Gölgelik Camii

Gölgelik Camii; Trabzon’un Arsin İlçesi, Gölgelik Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapı, yığma yapım sisteminde, kesme taş ve ahşap malzeme ile inşa edilmiştir. Cami, dikdörtgen planlı ana mekân, ana mekânın kuzeyinde yer alan ahşap çatkı arası dolgu malzemeli olarak kâgir sistemde inşa edilen iki katlı son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Yapı doğu batı yönünde eğimli bir arazide yer almaktadır. Çatısı kırma çatı olup, çatı örtüsü alaturka kiremit ile kaplıdır.

Geniş olan saçak döşemesi ahşap malzemelidir. Ana mekân girişi kuzey cephede son cemaat yerinde ve doğu cephesinde bulunmaktadır. Doğu cephede yer alan girişte yer alan çift kanatlı ahşap kapısı, kemerli ve kesme taş sövelidir. Mermer kitabesinde, caminin 1904 yılında yapılmış olduğu yazılıdır. Kuzey cephede yer alan kapısı, dikdörtgen formlu, çift kanatlı ve ahşaptır.

Caminin beden duvarlarında, altta ve üstte, kemerli, kesme taş söveli ve demir korkuluklu pencereleri bulunmaktadır. Yapının minaresi bulunmamaktadır. Ana mekânın kuzey tarafında yer alan kadınlar mahfili, ahşap sütunlarla taşınmaktadır ve ortasında dikdörtgen formlu köşk kısmı yer almaktadır. Kadınlar mahfiline son cemaat yerinden, batı yönünde bulunan çift kollu ahşap merdiven ile çıkılmaktadır. Sade ve kademeli nişi bulunan mihrabı kesme taştandır.

Mihrabının iç kısmı ve çevresinde, sonradan yağlı boya ile yapılmış süslemeler bulunmaktadır. Ahşap minberi ve vaaz kürsüsü, sade ve süslemesizdir. İçten üst örtüsü düz tavanlıdır. Tavan göbeği, dıştan kare, içten sekizgen kademelidir ve ortada bitkisel motiflerle bezenmiştir. Yapının iç mekân duvarları beyaz boyalı olup tüm beden duvarlarında farklı figürlerde yoğun kalem işi süslemeler bulunmaktadır. Ayrıca mahfil çıkmasında ve mahfil döşemesinde de yoğun ahşap işçiliği görülmektedir.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir