Trabzon: Gökçeler Camii

Gökçeler Camii; Trabzon’un Düzköy İlçesi, Gökçeler Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapı, kuzey güney yönünde eğimli bir arazide yer almaktadır. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş ve moloz taş kullanılmıştır. Yapı, kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Harim, son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır.

Orijinalinde açık olup sonradan kapatılmış olan son cemaat yerine üç adet yuvarlak kemerli cepheden giriş yapılmaktadır. Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatıdır. Minaresi kuzeybatı köşesinde bulunmaktadır. Sonradan inşa edilen minaresi iki şerefelidir. Caminin girişi son cemaat yerinden, kuzey cephesinden sağlanmaktadır.

Giriş açıklığı dikdörtgen formlu olup kenarlarda taş profillidir. Kapının üzerinde Osmanlıca Hicri 1217 (Miladi 1802/1803) tarihi yer almaktadır. Giriş kapısı çift kanatlı ve ahşaptır. Yapının cephelerinde çift sıra pencere düzeni mevcuttur. Tüm pencereler dıştan dikdörtgen formlu, tek kanatlı ve taş sövelidir. Kadınlar mahfiline, son cemaat yerinde, batı yönünde bulunan çift kollu merdiven ile çıkılmaktadır.

Mahfil iki adet taş sütun ile taşınmaktadır. Mihrap kesme taş malzemeden yapılmış olup nişlidir. Minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmış ahşap işlemelere sahiptir. İç mekânda duvarlar günümüzde beyaz boyalı olup herhangi bir süsleme bulunmamaktadır. Yapının içten üst örtüsü düz tavan olup ahşaptır. Tavan ahşap profillerle hareketlendirilip farklı renklerde boyanmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir