Trabzon: Duygulu Camii

Duygulu Camii; Trabzon’un Beşikdüzü İlçesi, Duygulu Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapı, kuzey güney yönünde hafif eğimli bir arazide yer almaktadır. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş ve moloz taş kullanılmıştır. Resmi tabelasında 1846 yılında yapıldığı yazılıdır. Yapı, kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Harim, son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşan yapının son cemaat yeri açıktır.

Son cemaat yeri kuzey cephesinde, üç adet sütun ile bölümlere ayrılmıştır. Sütunlar çatı saçağıyla birleşmektedir. Yapının dıştan üst örtüsü kırma çatıdır. Çatı günümüzde sac malzeme ile kaplanmıştır. Yapının minaresi bulunmamaktadır. Yapının cephelerinde tek sıra pencere düzeni mevcuttur. Güney, kuzey ve doğu cephelerinde ikişer adet, batı cephesinde ise bir adet pencere bulunmaktadır.

Güney ve doğu cephelerindeki pencereleri kaş kemerli olup diğer pencereler dikdörtgen formludur. Tüm pencereler çift kanatlı ve ahşaptır. Caminin girişi kuzey cephesinde yer almaktadır. Giriş kapısı, yuvarlak kemerli, çift kanatlı ve ahşaptır. Kadınlar mahfiline, harimden, batı yönünde bulunan tek kollu, ahşap merdiven ile çıkılmaktadır. Mahfil iki adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Mihrap kesme taş malzemeden yapılmış olup çevresinde dikdörtgen formda çerçevesi bulunmaktadır.

Mihrap ve çerçeve, taş işlemelere sahiptir. Minber ve vaaz kürsüsü taş malzemeden yapılmıştır ve farklı motiflerle süslenmiştir. Yapının iç mekân duvarları günümüzde beyaz boyalı olup tüm beden duvarlarında farklı yoğun kalem işi süslemeler bulunmaktadır. Ayrıca kadınlar mahfili çıkmasında ve döşemesinde ahşap işçiliği görülmektedir. İçten üst örtüsü düz tavanlıdır. Tavan ahşap malzemeden yapılmış olup çizgisel olarak hareketlendirilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir