Trabzon: Emir Mehmet Türbesi

Emir Mehmet Türbesi; Trabzon’un Ortahisar İlçesi, İnönü Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapı, kitabesine göre, Hicri 930 (Miladi 1523/1524) tarihinde yaptırılmıştır. Yapı, Gülbaharhatun Mahallesi, Kavak Meydanı’nda yer almaktadır. Türbe içerisinde iki sanduka bulunmaktadır. Bu sandukalardan birinin 1523-1524 yılları arasında Trabzon valiliği yapan Emir Mehmet’e, diğerinin ise 1877’de buraya defnedilen Hatuncuk Tekkesi şeyhlerinden, Osman Baba’ya ait olduğu bilinmektedir.

Türbe kesme taş malzeme ile yığma sistemde inşa edilmiştir. Sekizgen planlı yapının üzeri sekizgen bir kasnak üzerine oturtulmuş kubbe ile örtülüdür. Yapıya ait eski fotoğraflara göre özgün biçiminde, bugün sekizgen kasnak mevcut olmayıp, kubbe piramidal olarak yükselmektedir. Saçak ve kubbe etekleri yivli ve kademelidir. Yapının girişi kuzeybatı cephesinde yer almaktadır.

Giriş, sivri kemerli niş içinde yer alan basık kemerli açıklıktan sağlanmaktadır. Girişin üstünde dört satır şeklinde yazılmış olan kitabesi yer almaktadır. Yapının tek cephesinde sivri kemer çerçeveli, demir korkuluklu ve dikdörtgen formlu pencere yer almaktadır. Pencere ahşap ve çift kanatlıdır. İç mekân kubbe hizasına kadar kireç harçlı düz sıva ile sıvanmış olup içi son derece sadedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir