Trabzon: Beşikdüzü, Eski Camii

Eski Camii; Trabzon’un Beşikdüzü İlçesi, Cumhuriyet Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır. Yapı, kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Yapı, harim, son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Son cemaat yeri açıktır. Son cemaat yeri kuzey cephesinde, dört adet sütun ile dört yuvarlak kemerli düzene sahiptir. Son cemaat yerinin üzeri üç adet küçük kubbe ile örtülmüştür.

Son cemaat yerine dairesel taş merdiven ile çıkılmaktadır. Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatıdır. Minaresi kuzeybatı köşesinde bulunmaktadır ve tek şerefelidir. Yapının cephelerinde tek sıra pencere düzeni mevcuttur. Tüm pencereler sivri kemerli olup, tek kanatlı ve ahşaptır. Pencereler yuvarlak sağır kemerler içerisinde yer almaktadır. Caminin harim girişi kuzey cephesinde yer almaktadır.

Giriş kapısı basık kemerli çift kanatlı ve ahşaptır. Kapının dikdörtgen formlu çerçevesi bulunmaktadır. Kadınlar mahfiline, son cemaat yerinden, batıda bulunan tek kollu merdiven ile çıkılmaktadır. Mahfil iki adet sütun ile taşınmaktadır. Mihrap kesme taş malzemeden yapılmış olup mukarnaslıdır. Muharnas kısmı sonradan boyanmıştır. Mihrabın üzerindeki alınlıkta madalyon ve farklı motiflerde kabartmalar mevcuttur.

Minber ve vaaz kürsüsü de ahşap malzemeden yapılmıştır. Her ikisi de sadedir ve özgün değildir. Yapının iç mekân duvarları beyaz günümüzde boyalı olup beden duvarlarında ve kubbe içlerinde kalem işi bezemeler bulunmaktadır. İçten üst örtüsü ortada dört adet sütuna oturan büyük bir kubbe ve kadınlar mahfilinin üstüne denk gelen kısımda üç adet küçük kubbeden oluşmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir