TBMM Genel Kurulu’nda “Can Atalay” Gerilimi

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda muhalefet ve iktidar milletvekilleri arasında gerilime neden olmaya devam ediyor.

Haber Merkezi / TBMM Genel Kurulu’nda devam eden görüşmelerde AK Parti adına söz alan Grup Başkanvekili Özlem Zengin, konuşması sırasında kendisine tepki gösteren milletvekillerine “Bir grup milletvekili Meclis’i terörize ederek, toplumu terörize ederek iş yapabileceğini zannediyor” sözleriyle tepki gösterdi.

Zengin, şu ifadeleri kullandı: “Bir grup milletvekili Meclis’i terörize ederek, toplumu terörize ederek iş yapabileceğini zannediyor. Meclis’in asli dili kelimelerdir. Meclis’in asli dili hukuktur. Dün burada yapılan (Yargıtay’ın Atalay kararının okunması) Anayasa’ya uygun bir eylemdir. Şunun altını çizmek istiyorum; her şey hukuk zemininde varlık kazanmıştır.”

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin’in konuşması sırasında muhalefet sıralarından sık sık sesler yükseldi.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, “Bu işler babayiğit olmakla değil anayasayı iyi bilmekle geçiliyor. Sokaklar, mahallerle bilir babayiğitliğimizi” derken, AK Partili bir vekil “Bir okusana 14. maddeyi” diye bağırdı.

Bunun üzerine Gökhan Günaydın, “Usül tartışması yapıyoruz. Ya AYM üyelerini de Yargıtay üyelerini de siz atadınız. Atadığınız adamlar aralarında kapışıyor. Utanmadan bunu sorun haline getiriyorsunuz. Biz mi atadık AYM üyelerini, Yargıtay üyelerini. Aranızda anlaşamıyorsunuz. Bana laf ettiriyorsun” diye yanıt verdi.

Bunun üzerine AK Parti sıralarından bağrışmalar devam etti. Günaydın bu kez bir AK Partili vekile “Sen bir susar mısın, susmazsan başka bir şey yapacağım” diye seslendi.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’e de tepki gösteren Günaydın “Grup başkanısın yakışıyor mu, bir sakin ol. Gel istediğin yerde istediğin kadar konuşalım. Hukuktan, Meclis’ten konuşalım. Ne kadar meraklısın ya milletvekilliğini düşürmeye. İçinizde faşizm nasıl bu kadar ortaya çıktı. Bir milletvekilliği düşürülüyor, biraz bunun utancını, hüznünü yaşa ya. Yargılanan adama iki kez kovuşturma yok kararı, beraat kararı verildi. Siyasi yargılama nedir, başınıza gelince anlarsınız. Dünyada hiçbir parlamento bir milletvekilliğini düşürmek için bu kadar hevesli olmaz mı ya?” ifadelerini kullandı.

CHP’nin itirazı reddedildi

CHP’nin, Can Atalay hakkındaki Yargıtay kararı okunurken yaşanan protestolar nedeniyle kararın duyulmadığı, bu nedenle geçersiz sayılması gerektiğine ilişkin usul itirazı ise reddedildi. TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, “Kesin hüküm okundu, karar tutanağa geçirildi” ifadeleriyle itirazı reddetti.

Ne olmuştu

Anayasa Mahkemesi, (AYM) Gezi Davası’ndan tutuklu bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’la ilgili ikinci kez hak ihlali kararı vermişti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk ihlal kararında olduğu gibi, dosyayı Yargıtay’a göndermişti.

Daire, “Anayasa Mahkemesi’nce verilen ikinci ihlal kararının hukuki değeri olmadığını, bu bağlamda Anayasa’nın 153/6. Maddesi kapsamında uygulanabilecek bir kararın var olmadığını” belirterek Anayasa Mahkemesi’nin kararına uyulmamasına karar vermişti.

Öte yandan Can Atalay’ın avukatlarının bundan sonra izleyecekleri hukuki yollar ve Anayasa Mahkemesi’ndeki süreç yakından takip ediliyor. Atalay’ın avukatlarının milletvekilliğinin düşürülmesi kararının iptali için Anayasa Mahkemesine başvuracağı bildirildi.

Başvurunun, TBMM Genel Kurulu’nda okunan Can Atalay hakkındaki Yargıtay kararının “yok hükmünde olduğu” gerekçesi ile yapılacağı da belirtildi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir