Şırnak: Finik Zaviyesi

Finik Zaviyesi; Şırnak’ın Güçlükonak İlçesi, Damlarca Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’nden Damlarca Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Cizre-Şırnak yol ayrımından 15 km uzaklıkta bulunan ve halk arasında Faki Teyran olarak adlandırılan caminin karşısındaki yamaçta yer almaktadır. Mescit, bunun kuzeyindeki sonradan eklenmiş giriş bölümü ile kuzey batısındaki ek mekandan oluşmaktadır.

Mescit dıştan 5.60 x 4.40 m ölçülerinde kareye yakın dikdörtgen planlı ve iki katlıdır. Doğu duvarında ocak, güneyinde mihrap nişi yer almaktadır. Alt kata kuzeyden üst kata batı taraftan girilmektedir. Üst kat beşik tonoz örtülüdür. Ahşap taban yıkılmıştır.

Kuzey ve batısına ek mekanlar yapılmıştır. Kuzeydeki mekan basit yapıda içten 3.65 x 7.00 m ölçülerinde kuzey güney yönünde dikdörtgen planlıdır ve üst örtüsü yıkılmıştır. Batıdaki ek yapı kuzey güney yönünde dikdörtgen planlı ve dıştan 6.20 x 11.70 m ölçülerindedir.

Batı cephenin kuzey köşesinden bir kapı ile girilmektedir. Kireç harcıyla tutturulmuş moloz taş duvar 0.90 m kalınlığındadır. Üzeri aynı yönde beşik tonoz örtülüdür. Terkedilmiş durumda olan cami tescilsiz olup, kültür varlığı olarak kayıtlı değildir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir