Siirt: Kaya Oyma Camii

Kaya Oyma Camii; Siirt’in Eruh İlçesi, Oymakılıç Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Oymakılıç Köyü’nün doğusunda ve köye yaklaşık 1 km. uzaklıkta vadinin yamacındaki kayalk alanda yer almaktadır. Çevresinde farklı kaya oyma mekanlar da vardır. Sağlam olup metruk haldedir.

Caminin üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren herhangi bir kitabe yoktur. Ancak planla çevresindeki diğer yapılar ışığında Osmanlı devrinde muhtemelen XVII. yy’da yapılmış olmalıdır. Doğal kayanın oyulması ve yontulmasıyla elde edilen caminin giriş kapı açıklığının güneyinde sarnıç bulunmaktadır.

Suyun sarnıca ulaşması için ana kaya üzerinde su kanalları açılmıştır. Yapıya batı cephede yer alan ve ana kayanın oyulmasıyla açılan dikdörtgen formlu bir kapı açıklığından girilir.

İç mekan 3.40 X 5.50 m. ölçülerinde doğu-batı doğrultusunda uzanan düzgün olmayan dörtgen plana sahiptir. İç mekânın kıble duvarının ortasında kayanın oyulmasıyla yapılan yarım daire şeklinde mihrab nişi yer almaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir