Siirt: Bilgili Camii

Bilgili Camii; Siirt’in Eruh İlçesi, Bilgili Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Eski Eruh olarak bilinen Bilgili Köyü Eruh İlçesine 26 km’lik mesafededir. Köy vadinin bitiminde ve vadiye hâkim tepedeki düzlükte kurulmuştur. Cami sağlam olup ibadete açıktır.

Giriş kapısı üzerindeki Arapça kitabede “Fakih Mahmud” ismi okunabilmektedir. Kitabede caminin inşa edildiği tarih hakkında bir bilgi yoktur. Harim giriş kapısının üzerindeki Arapça kitabede de “bu mescidin Ömer oğlu Yusuf ” tarafından yaptırıldığı yazılıdır.

Yapı dıştan 12.50 X 13.90 m. ebatlarında, doğu-batı doğrultusunda enine dikdörtgen planlıdır. İç mekâna doğu cephesinde yer alan yuvarlak kemerli eyvan şeklindeki bir kapıdan girilmektedir. Harim, kıble duvarına paralel bir sahın ile giriş veya son cemaat yeri durumundaki ikinci sahından oluşmaktadır.

Caminin duvarlarının alt kısmı düzgün kesme taştan, üst kısmı kırma taş malzemeden inşa edilmiştir. İlk sahının zemininde bir abdest almak için yapılmış bir havuz vardır

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir