Siirt: Deyr Mir Yakup Manastırı

Deyr Mir Yakup Manastırı; Siirt’in Merkez İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür. İl merkezine 6 km. mesafededir.

Tarihsel turizm kaynakları arasında yer alan kiliseler önemli dini yapılardır. Bu yapıların tarihi ve mimarisi turizm bakımından ilgi çekicidir. Siirt ve çevresinde çok sayıda kilise bulunmakla birlikte, bunlar büyük oranda yıkılmış ve kullanılamaz durumdadır. Deyr Mir Yakup Manastırı da Siirt’te bulunan önemli dini yapılardandır.

Deyr Mir Yakup Manastırı turizm açısından değerlendirilebilecek dini yapılardan biridir. Siirt’in güney batısında Deyr adı verilen sahada yer alır. Manastıra ait kitabe çalındığından, bu yapının tarihi hakkında tam bir bilgi bulunmamakta, ancak plan ve malzeme bakımından XVII. yüzyılın ortalarına tarihlemek mümkündür.

16. ve 17.yüzyıllarda önemli bir Doğu Süryani merkezi olarak bilinen manastır, yöredeki dini ve sivil mimari yapılarıyla kullanılan malzeme (Cas harcı) ve inşa tekniği açısından büyük benzerlik gösterir.

Ana kilise, keşiş odaları, kütüphane, yemekhane ve misafirhaneden oluşan manastırın ancak bir bölümü kalıntı olarak günümüze kadar varlığını koruyabilmiştir. Ayrıca manastır Siirt’in fıstık ve nar bahçelerinin bulunduğu Botan Çayı’na hakim bir tepe üzerinde bulunan konumu ile de doğa turizmi bakımından dikkat çekicidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir