Samsun: Yakakent, Karaaba Camii

Karaaba Camii; Samsun’un Yakakent İlçesi, Karaaba Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapı yığma yapım sisteminde, ahşap malzemenin geçme tekniği ile birleştirilmesiyle yapılmıştır. Kırma çatısı Marsilya kiremit ile kaplıdır. Geniş saçak altı ahşap malzeme ile kaplıdır. Beden duvarları günümüzde boyalıdır. Kuzey cephede yer alan çift kanatlı ahşap kapı ile son cemaat yerine giriş yapılmaktadır.

Kapı lentosu işlemelidir. Kapının batısında yer alan L tip merdiven ile kadınlar mahfiline çıkılmaktadır. Son cemaat yerinde yer alan tek kanatlı ahşap kapı ile harim kısmına giriş yapılmaktadır. Harim kısmı doğu ve güney cephede her iki katta yer alan ikişer adet pencere ve batı cephede ikinci katta yer alan iki adet pencere ile aydınlatılmaktadır.

Pencereler ahşap malzemelidir ve söveleri ile birlikte boyanarak belirginlik kazanmıştır. Ahşap korkulukları bulunan kadınlar mahfili son cemaat yerinin üstünü de kapsamaktadır ve harim kısmına çok az taşma yapmıştır. Düz ahşap tavanın orta kısmında tavan göbeği yer almaktadır.

Kare formlu niş içerisinde yer alan işlemede daire içinde yıldız biçimli bir kalem işi bulunmaktadır. Mihrap nişi, minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemelidir ve boyanarak süslenmiştir. Yapının iç duvarları günümüzde dış cephe gibi boyalıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir