Samsun: Çarşamba, Karakaya Camii

Karakaya Camii; Samsun’un Çarşamba İlçesi, Karakaya Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapı, yığma sistemde ile inşa edilmiştir. Ahşap malzemeler geçme tekniği ile birleştirilmiştir. Yapı ahşap dikmeler ile zeminden yaklaşık 50 cm yükseltilerek yapılmıştır. Kırma çatısı Marsilya kiremit ile kaplanmıştır. Geniş saçak altı ahşap malzeme ile kaplıdır. Saçak çevresince ahşap dikmeler ile desteklenmiştir.

Yapıyı üç tarafta ön giriş mekânı çevrelemektedir. Bu mekân birinci katta kadınlar mahfilinde de tekrar etmektedir. Kuzey cepheden girilen ön giriş mekânında yer alan tek kollu ahşap merdiven ile kadınlar mahfiline çıkılmaktadır. Kadınlar mahfili harim kısmına düşen iki adet ahşap dikme ile taşınmaktadır.

Çevresi ahşap korkuluklar ile çevrili olsa da korkulukların bir kısmı günümüze ulaşamamıştır. Harim kısmında güney tarafta yer alan mihrap ve minber ahşap malzemelidir. Çatı iç kısımda düzdür. Tavan göbeğinde kare çerçeve ortasında dairesel işleme yer almaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir