Samsun: Yakakent, Kuzören Camii

Kuzören Camii; Samsun’un Yakakent İlçesi, Kuzören Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sisteminde inşa edilen yapı, belirli aralıklarda üst üste dizilen taşlar üzerinde yükseltilmiştir. Yapı, ahşap malzemenin kurtboğazı tekniği ile birleştirilmesiyle yapılmıştır. Kırma çatısı alaturka kiremit ile kaplıdır. Geniş saçak altı ahşap malzeme ile kaplıdır.

Minaresi bulunmamaktadır. Saçak kuzey girişin üzerinde daha fazla çıkma yapmış ve ahşap dikmeler ile desteklenmiştir. Kadınlar mahfiline girişin sağlandığı balkona çıkılan merdivenlere kuzey cephenin batı ucunda yer alan tek kanatlı ahşap kapı ile ulaşılmaktadır. Kuzey cephede yer alan tek kanatlı ahşap kapı ile harim kısmına giriş yapılmaktadır.

Kadınlar mahfili harim kısmına düşen bir adet ahşap dikme ile desteklenmektedir. Kadınlar mahfili ahşap korkuluk ile çevrilidir. Çatı iç kısımda düzdür ve ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Güney tarafta yer alan mihrap nişi ve minber ahşap malzemelidir ve boyanarak süslenmiştir. Minber aynı zamanda ahşap oyma ile bezenmiştir. Yapının iç duvarları günümüzde boyalıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir