Samsun: Asarcık, Alan Camii

Alan Camii; Samsun’un Asarcık İlçesi, Alan Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemi ile inşa edilen yapı, taş bir kaide üzerinde ahşap geçme tekniği ile yapılmıştır. Kırma çatısı sac malzeme ile kaplanmıştır. Geniş saçak altı ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Minaresi bulunmamaktadır. Yapının kuzey cephesinde bulunan giriş üstüne sonradan yapılan saçak sac malzeme ile kaplanmıştır.

Saçak dört sütun ile uç noktasından desteklenmektedir. Yapıya kuzey cephede yer alan tek kanatlı demir kapı ile girilmektedir. Giriş kapısının her iki yanında birer pencere yer almaktadır. Bu pencereler üst katta da tekrarlanmaktadır. Son cemaat yerinden sonra harim kısmına giriş yapılmaktadır.

Kadınlar mahfiline son cemaat yerinden tek kollu ahşap bir merdiven ile ulaşılmaktadır. Doğu ve batı cephesinde her katta üçer adet pencere bulunmaktadır. Güney cephede ise her katta ikişer adet pencere yer almaktadır. Yapının tüm pencereleri ahşap malzemelidir ve giyotin tiptir. Pencereler ahşap söveler ile çevrelenmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir