Samsun: Salıpazarı, Albayrak Camii

Albayrak Camii; Samsun’un Salıpazarı İlçesi, Yeşil Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak ahşap kullanılmıştır. Yapı köşelerden geçme tekniğiyle inşa edilmiştir. Harim, son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşan yapı, kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Sonradan inşa edilen çift şerefeli minaresi caminin kuzeybatısında bulunmaktadır.

Yapının tüm cephelerinde tek sıra pencere bulunmaktadır. Tüm pencereler dikdörtgen formlu, ahşap ve tek kanatlıdır. Pencerelerde demir parmaklıklar bulunmaktadır. Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatıdır. Çatı, günümüzde sac malzeme ile kaplanmıştır. Çatının saçak altları ahşap malzeme ile kapatılmıştır.

Yapının revaklı bir girişi bulunmaktadır. Yapının son cemaat yeri girişi kuzey cephesinde yer almaktadır. Yapının harim girişi kuzey yönünde son cemaat yerinde bulunmaktadır. Her iki giriş kapısı da ahşap, çift kanatlı ve dikdörtgen formludur.

İç mekânda mihrap, minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmıştır. İç mekân duvarları, mihrap ve minber günümüzde boyalıdır. Yapının içten üst örtüsü ortada kubbe, yanlarda düz tavandır. İçten üst örtü ahşap malzemeden inşa edilmiştir. Kubbe dört adet ahşap dikme ile taşınmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir