Samsun: Asarcık, Akyazı Camii

Akyazı Camii; Samsun’un Asarcık İlçesi, Akyazı Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemi ile inşa edilen yapı, taş bir kaide üzerine ahşap geçme tekniği ile yapılmıştır. İlk yapım yılı bilinmemektedir. Cami içerisinde yer alan kiriş üzerindeki kitabesine göre, Hicri 1291 (Miladi 1874/1875) yılında Hasan Usta tarafından onarılmıştır. Yapının tamamında ahşap malzeme kullanılmıştır. Kırma çatısı alaturka kiremit ile kaplanmıştır.

Geniş saçak altı ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Minaresi bulunmamaktadır. Kuzey cephede yer alan çift kanatlı ahşap kapı ile kapalı son cemaat yerine giriş yapılmaktadır. Kapı üzerinde geometrik süslemeler yer almaktadır. Son cemaat yerinde kapının doğusunda yer alan tek kollu merdiven ile kadınlar mahfiline çıkılmaktadır. Merdiven ahşap ve ahşap korkulukludur.

Son cemaat yeri U formludur ve kuzey, doğu ve batı cephelerini çevrelemektedir. Son cemaat yerini çevreleyen duvar, boşluklu ahşap atkı biçimde geçilmiştir. Pencere boşlukları bulunmayan son cemaat yerine bu boşluklardan ışık gelmektedir. Son cemaat yerinden çift kanatlı ahşap bir kapı ile harim kısmına girilmektedir. Kapı üzerinde geometrik ve stilize süslemeler yer almaktadır.

İç mekânda kadınlar mahfili harim kısmına düşen iki ahşap dikme ve mihrabın iki yanına tutunan ahşap gergiler ile taşınmaktadır. Ahşap dikmeler oyma tekniği ile bezenmiştir. S formlu kadınlar mahfili ahşap korkuluklara sahiptir. Mihrap, minber ve vaaz mahfili ahşap malzemelidir ve her ikisi de sadedir. Mihrabın her iki yanında kare formlu pencereler bulunmaktadır. Doğu ve batı cephelerinde de aydınlatma için pencereler kullanılmıştır. Tüm pencereler ahşap malzemelidir ve giyotin tiptir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir