Rusya’dan Ukrayna’ya Füze Saldırısı: En Az 49 Kişi Hayatını Kaybetti

Ukrayna’nın doğusunda yer alan Kupiansk’ın Hroza köyüne düzenlenen füze saldırısında en az 49 kişi hayatını kaybetti, Saldırı, savaşın başlangıcından bu yana sivillere yönelik en ölümcül saldırılardan biri olarak kayıtlara geçti.

Haber Merkezi / Saldırı sonrası açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski “Rusya, buna ve bunun gibi terör saldırılarına sadece bir şeyden ihtiyaç duyuyor: soykırım amaçlı saldırganlığını tüm dünya için yeni bir norm haline getirmek” dedi.

Saldırı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Moskova merkezli bir düşünce kuruluşunda konuşma yapmasından birkaç saat önce gerçekleşti. Putin, Ukrayna savaşını bizzat Kiev’in başlattığı ve Batı’nın desteklediği iddiasını yineledi.

Harkov bölgesi, savaşın başladığı Şubat 2022’den bu yana Rusya ve Ukrayna orduları arasındaki çatışmaların ön saflarında yer alıyor. Kupiansk bölgenin doğusunda yer alıyor ve işgalin ardından Rusya kuvvetleri için önemli bir tedarik merkeziydi.

Geçen yılın eylül ayında Kiev, aylar süren çatışmalardan sonra Harkov bölgesinin bazı kısımlarını geri aldığını açıklamıştı.

ABD, İran’ın mermilere el koyarak Ukrayna’ya teslim etti

Öte yandan Ukrayna’ya mühimmat sağlamakta Batılı ülkelerin sıkıntı çektiğini açıkladığı bir dönemde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) İran’dan Yemen’e giden bir gemide el konulan yaklaşık 1,1 milyon adet mermiyi Ukrayna’ya teslim ettiğini açıkladı.

Orta Doğu’daki operasyonları denetleyen ABD Merkez Komutanlığı (Centcom), mermilerin Sovyet döneminden kalma tüfek ve hafif makineli tüfeklerde kullanılan 7.62mm kalibreli olduğunu belirtti.

Gönderilen mermi sayısı önemli olmakla birlikte müttefikler tarafından Ukrayna’ya halihazırda sağlanan yüz milyonlarca merminin küçük bir yüzdesini temsil ediyor.

Örneğin ABD tek başına savaşın başından beri Ukrayna’ya 200 milyondan fazla mermi ve el bombası sağlamış durumda. Pazartesi günü Varşova Güvenlik Forumu’nda NATO’nun askeri komitesi başkanı Amiral Rob Bauer ise mühimmat konusunda “artık varilin dibinin göründüğünü” söylemişti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir