YSP’li Meral Danış Beştaş’ın Yargılanması Durduruldu: 23 Yıl Hapis Cezası İsteniyordu

Meral Danış Beştaş’ın yeniden YSP’den milletvekili seçilmesi nedeniyle yargılandığı dava durduruldu. Bu karar, yeni dönemde Yeşil Sol Parti’den milletvekili seçilen vekiller hakkında verilen ilk yargılamanın durdurulması kararı oldu.

Gazete Duvar’dan Ardıl Batmaz’ın haberine göre; Yeşil Sol Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş hakkında Nisan 2016’da milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması sonrası “örgüt üyeliği”, “suç işlemeye tahrik” ve “2911 Sayılı Yasaya Muhalefet” suçlarından 8,5 yıldan 23 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın duruşması Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya Beştaş katılmazken, avukatı Mehdi Özdemir hazır bulundu. Bir önceki duruşmada Özdemir, müvekkilinin Erzurum’dan yeni dönemde milletvekili seçildiğini belirterek yeniden yasama dokunulmazlığı kazandığını ifade etmiş, yargılamanın durdurulması talebinde bulunmuştu.

Bu duruşmada esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, yargılamanın durdurulmasını talep etti. Savcılık mütalaasına uygun karar veren mahkeme, Beştaş hakkında milletvekili seçilmesi nedeniyle yasama dokunulmazlığı kalkıncaya kadar yargılamanın durdurulmasına karar verdi.

Bu karar, yeni dönemde Yeşil Sol Parti’den milletvekili seçilen vekiller hakkında verilen ilk yargılamanın durdurulması kararı oldu.

Meral Danış Beştaş: 1990’da Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Diyarbakır Barosu’na bağlı olarak serbest avukatlık yaptı. Baro yönetiminde görev aldı, kadın hakları ve insan hakları alanlarında uzmanlaştı. AİHM’e götürülen hak ihlalleri davalarında avukatlık yaptı. Aile içi şiddet konusunda Türkiye’nin mahkûm edildiği ilk davanın (Opuz davası) başvurucu avukatı olarak yer aldı.

AİHM, Meral Danış Beştaş’ın 6 Kasım 1993’te avukat eşi Mesut Beştaş ile birlikte gözaltına alındıktan sonra 25 gün boyunca jandarmanın elinde işkenceye maruz kaldığına, Türkiye’deki adli makamların Beştaş ve diğer başvuranların kötü muamele iddialarını soruşturmada başarısız olduğuna ve gözaltı süresince özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Beştaş, Kobani Olayları nedeniyle HDP Merkez Yürütme Kurulu hakkında açılan soruşturma kapsamında 30 Ocak 2017’de gözaltına alındı ve “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan tutuklandı. 22 Nisan 2017’de yapılan ilk duruşmada tahliye edildi. Avukat Mesut Beştaş ile evli ve iki çocuk annesidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir