Rusya’dan Ukrayna’ya Füze Saldırısı: 7 Ölü, 117 Yaralı

Rusya Ukrayna’nın başkenti Kiev’e 45 km mesafede yer alan Çernihiv kentini füzelerle vurdu. Saldırıda biri çocuk yedi kişi öldü, en az 117 kişi yaralandı. Yaralılardan 12’sinin çocuk 10’unun da polis memuru olduğu belirtildi.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, saldırının olduğu sırada bölge halkının kiliseden çıkıp dini bir bayramı kutlamak için toplanmaya başladığı vurgulandı. İçişleri Bakanlığı, füze saldırısı esnasında şehrin merkezindeki tiyatro binasının çatısının da çöktüğünü açıkladı.

İsveç’te bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenski Telegram hesabından yaptığı açıklamada “Çernigiv şehrinde üniversite ve tiyatronun da bulunduğu şehrin merkezindeki bir meydan bir Rus füzesi tarafından vuruldu” ifadelerini kullandı.

Rusya geçen yıl Şubat ayında başlattığı Ukrayna saldırıları kapsamında zaman zaman sivil hedefleri de vurdu. Uluslararası kamuoyunun tepkilerine rağmen Moskova yönetimi sivil hedefleri vurduğunu sürekli reddetti.

Çernihiv Ukrayna’nın kuzeyinde, Belarus sınırına yaklaşık 45 km mesafede bulunuyor. Çernihiv bölgesi, Şubat 2022’de başlayan Rus işgalinin ilk döneminde, yaklaşık iki ay kuşatma altında kalmıştı.

Birleşmiş Milletler de sivilleri hedef almanın savaş suçu olduğunu hatırlatarak saldırıyı kınadı.

Öte yandan New York Times gazetesinin, ABD hükümet çevrelerine dayandırdığı haberinde, geçen yıl Şubat ayında Rusya’nın saldırısı ile başlayan savaşta, yaklaşık 300 bin Rus askerinin öldüğü ya da yaralandığı öne sürülerek, Moskova’nın asker kaybının Ukrayna’ya göre daha yüksek olduğu ifade edildi.

Haberde yaklaşık 120 bin Rus askerinin çatışmalarda yaşamını yitirdiği, 170 ila 180 bin askerin de yaralandığı iddia edildi. Ukrayna tarafında ise 70 bine yakın askerin öldüğü, 100 ila 120 bin askerin de yaralandığı aktarıldı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir