Rize: Örnek Camii

Örnek Camii; Rize’nin Pazar İlçesi, Örnek Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistem ile inşa edilen yapıda kesme taş malzeme kullanılmıştır. Yapının beden duvarları sonradan sıvanmıştır. Kırma çatısı Marsilya kiremit ile kaplıdır. Geniş saçak döşemesi ahşap malzeme kaplıdır. Cami, kare planlı harim ana mekân ve kuzeyinde yer alan, zemin katının etrafı açık, iki katli son cemaat yerinden oluşmaktadır.

Harim ana mekâna giriş, son cemaat yerinde bulunan çift kanatlı ahşap kapı ile sağlanmaktadır. Ahşap giriş kapısı üç panoya ayrılmış ve her pano geometrik ve bitkisel motiflerle süslenmiştir. Caminin pencere açıklıkları dikdörtgen formlu, düzgün kesme taş söveli ve demir korkulukludur.

Giriş cephesinde yer alan pencereler kareye yakın dörtgen formunda, ahşap doğramalıdır. Son cemaat yerinde, kuzey cephede iki satırlık üzeri boyalı kitabesi bulunmaktadır. Kitabede Hicri 1287 (Miladi 1870) tarihi okunmuştur. Kadınlar mahfili kısmı iki adet ahşap sütun ile taşınmaktadır. Mahfilin ortasında yarım daire şeklinde köşk kısmı yer almaktadır. Kadınlar mahfiline ana mekânda yer alan ahşap merdiven ile çıkılmaktadır.

Ahşap minber ve vaaz kürsüsü yağlı boya ile boyanmıştır ve süslemesizdir. Kademeli nişli mihrabın iç kısmı da yağlı boya ile boyanmıştır. Etrafında yağlı boya ile yapılmış bitkisel süslemeler yer almaktadır. Tavan döşemesi ahşap kaplama olup ortasında kubbe yer almaktadır. Kubbenin ortasında yuvarlak tavan göbeği yer alır. Kubbe ve göbekte sade süslemelere yer verilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir