Rize: Orta Camii

Orta Camii; Rize’nin Merkez İlçesi, Çarşı Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Cami, yazılı kaynaklara göre, ilk olarak Hicri 1150 (Miladi 1737) yılında yapılmıştır. Daha sonra yıkılan caminin yerine 1941 yılında yeni cami inşa edilmiştir. Bu haliyle tescil edilen cami, 2018 yılında tamamen yıkılmıştır. Yıkılan Caminin Mimari Detayları Yığma yapım sistem ile inşa edilen cami dikdörtgen planlı harim ana mekânından oluşmaktadır.

Çatısı kırma çatı olup, çatı örtüsü Marsilya kiremit ile kaplıdır. Geniş olan saçak döşemesi ahşap malzemelidir. Tek şerefeli minaresi kesme taş malzeme ile ve batı cephesine bitişik olarak inşa edilmiştir. Camiye girişler, kuzey, batı ve doğu cephelerden, üst kısımlarında yuvarlak kemerli pencerelerin yer aldığı çift kanatlı ahşap kapılardan sağlanmaktadır. Cami girişlerinde sonradan yapılmış olan betonarme saçak bölümünün alınlık kısmında mermer bloklara yazılmış olan Arapça yazılar yer almaktadır.

Ana mekânın kuzey tarafında yer alan kadınlar mahfili, iki adet sekizgen kesitli ahşap sütun ile taşınmaktadır. Mahfil katını boydan boya dolaşan yuvarlak formlu köşk kısmı yer almaktadır. Caminin doğu ve batı duvarında yer alan yuvarlak formlu ve ahşap malzemeli merdivenler ile mahfil katına çıkılmaktadır. Caminin mermerden olan mihrap kısmı kademeli nişlidir. Mihrabın her iki yanında yivli ve dışa çıkıntılı başlık kısımları olan sütunçeler yer almaktadır. Vaaz kürsüsü ve minberi ahşaptan olup sade ve süslemesizdir.

Caminin harim ana mekânının ortasında iki adet yuvarlak beton sütun ile taşınmakta olan ahşaptan yapılmış bir kubbe yer almaktadır. Kubbenin iç yüzünde ve caminin beden duvarlarında kalem işi süslemeler ve Arapça yazılar yer almaktadır. Caminin beden duvarlarında altta geniş formlu, üstte daha küçük ve iki sıra şeklinde olan kemerli pencere açıklıklarına yer verilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir