Rize: Ormancık Camii

Ormancık Camii; Rize’nin Çayeli İlçesi, Ormancık Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

İki katlı olarak inşa edilen caminin, eğitim ve sohbet amaçlı olarak kullanılan alt katı yığma taştır. Cami, 1826 yılında Ormancık Köyü’ne komşu olan Başköy’den şimdiki yerine taşınmıştır. Süsleme özelliklerine göre 18. yüzyıl ortalarında yapıldığı tahmin edilmektedir.

Ana mekânın yer aldığı üst katı ise tamamen ahşap malzeme ile inşa edilmiştir. Harim ana mekân kare planlıdır. Kadınlar mahfili, kuzey cephede yer alan etrafı açık son cemaat yerinin üstünde bulunmaktadır. Kırma çatısı sac levha malzeme ile kaplıdır. Geniş olan saçak döşemesi sonradan lambri ile kaplanmıştır.

Ana girişi kuzey cephesinde yer almaktadır. Girişi sağlayan çift kanatlı ahşap kapısı at nalı formludur. Kapının etrafını çevreleyen bordürü ağırlıklı olarak lale motifleriyle bezenmiştir. U planlı kadınlar mahfiline ana mekândan ahşap merdiven ile ulaşılmaktadır. Kadınlar mahfili, dört adet ahşap dikme ile taşınmaktadır.

Kadınlar mahfilinde köşk kısmı bulunmaktadır. Kadınlar mahfili korkulukları geometrik ve stilize bitkisel motiflerle bezenmiştir. Tamamen ahşaptan yapılan minber girişinin etrafı bordür kaplı olup, bitkisel motiflerle süslenmiştir. Ahşap olan mihrabının çevresi bitkisel motifli bordür ile çevrilidir. Mihrap nişi yekpare kestane ağacından oyulmuştur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir