Rize: Nurluca Camii

Nurluca Camii; Rize’nin Hemşin İlçesi, Nurluca Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemi ile inşa edilen tek katlı yapı moloz taştan inşa edilmiştir. Cami, 1898 yılında inşa edilmiştir. Çatısı kırma çatı olup, çatı örtüsü sac levha kaplamadır. Saçak döşemesi ahşap ve sac malzemelidir. Doğu cephesine bitişik olan minaresi betonarme olup tek şerefelidir.

Camii kare planlı ana mekândan ve ana mekânın kuzey tarafında yer alan dikdörtgen planlı son cemaat yerinden oluşmaktadır. Son cemaat yerinin üst katında derslik olarak kullanılan alan yer almaktadır. Yapının pencere ve kapı söveleri kesme taştandır. Cami girişi kuzey cephesinde bulunmaktadır.

Giriş, çift kanatlı ahşap kapı ile sağlanmaktadır. Harim ana mekâna giriş son cemaat yerinde bulunan kemerli, düzgün kesme taş söveli ve çift kanatlı ahşap kapı ile sağlanmaktadır. Kemerin kilit taşı bulunmaktadır. Ahşap kapının kanatları dört panoya ayrılmıştır ve panolarda ahşap oyma mevcuttur. Kadınlar mahfiline ana mekândan ve son cemaat yerinden ulaşılmaktadır. Kadınlar mahfili iki adet ahşap sütun ile taşınmaktadır.

Kadınlar mahfilinde yarım daire şeklinde köşk kısmı bulunmaktadır. Mahfilin korkulukları işlemesizdir. Mihrap kesme taş ile yapılmıştır ve kademeli nişi mevcuttur. Ahşap minberi oyma süslemelidir. Ana mekânın tavanı ahşap kaplamadır ve ortasında dairesel göbek kısmı bulunmaktadır. Göbek kısmında yoğun işleme görülmektedir. İç duvarları tamamen bitkisel motifli çini ile kaplanmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir