Orhan Günşiray Kimdir? Hayatı, Filmleri

16 Eylül 1928 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Orhan Günşiray, 27 Ağustos 2008 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. Tam adı Orhan Mahir Günşiray olan Orhan Günşiray’ın naaşı Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

Tophane Sanat Okulu’ndan mezun olan Orhan Günşiray, bir süre ticaretle uğraştı. 1950’de Adalar Erkek Güzeli seçilen Orhan Günşiray, 1957’de Hasan Kazankaya’nın teşvikiyle sinema oyunculuğuna adım atıp Lejyon Dönüşü filmiyle beyaz perdeye geçti. Günşiray, ardından aynı yıl içinde Murat Çeşmesi adlı tarihi temalı filmde oynadı.

O yıllarda sinema oyunculuğuna güvenemeyen Günşiray, yapmakta olduğu müteahhitlik işi yanında sinemaya devam eden Orhan Günşiray, 1959 yılında başrolünü Neriman Köksal’la paylaştığı Fosforlu Cevriye filmi beklenmeyen bir ilgiyle karşılaşınca, film yapımcılarının aradığı jön olan Orhan Günşiray, yaşamının yönünü sinemaya çevirerek kısa sürede halkın en sevdiği oyuncular arasına girdi.

Sinemada daha sonra Atıf Yılmaz’la ortak Yerli Film’i kurarak yapımcılığa geçen Orhan Günşiray, 1962’de Abdullah Ziya Kozanoğlu’nun eserinden, Suat Yalaz’ın senaryosunu yazıp, Atıf Yılmaz’ın yönettiği Cengiz Han’ın Hazineleri filminde başrol oynadı. Büyük umutlarla varını yoğunu bu kostüme, tarihi temalı filme yatıran Günşiray, film vizyona girdiğinde beklediği hasılatı elde edemedi.

Orhan Günşiray, daha sonra kendi firması “Günşiray Film”i kurdu. 1966’da Lütfü Ömer Akad’ın yönettiği, kendisinin başrolünü oynadığı, Türkiye’nin ilk sinemaskop siyah-beyaz filmi Sırat Köprüsü filmini yaptı. 1959-1966 yılları arası Türk Sineması’nın en sevilen ve filmleri ilgi gören aktörü olan Orhan Günşiray, özellikle polisiye filmlerin çapkın jönü oldu.

Magazin basınında da çapkınlıkları ile gündeme gelen Orhan Günşiray, 1970’ten sonra sinemadan uzaklaşarak şarkıcılık, düğün salonu, yazlık sinema işletmeciliği (Beşiktaş Mıstık Sineması) yaptı. 1970’te İbret filmiyle sinemaya döndü fakat kısa bir süre sonra sinemadan ayrılan Orhan Günşiray, 1981’de “7 Şoförün Öyküsü” olan Unutulmayanlar filminde rol aldı.

Televizyon reklam filmlerinde rol alan Orhan Günşiray, ömrünün kalan bölümünde bazı film ve televizyon dizilerinde oynadı.

100’den fazla yapımda rol alan Orhan Günşiray’ın filmlerinden bazıları: Hayat Cehennemi, İstanbul Macerası, Fosforlu Cevriye, Cici Kâtibem, Dolandırıcılar Şahı, Fosforlu Oyuna Gelmez, Üç Çapkın Gelin, Dullar Tercih Edilir, Yankesici Kız, Keloğlan İş Başında, İlk Aşk.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir