Osman Alyanak Kimdir? Hayatı, Filmleri

1 Ocak 1911 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Osman Alyanak, 30 Eylül 1991 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. Osman Alyanak’ın naaşı Edirnekapı Şehitliği’nde toprağa verildi.

Osman Alyanak, İş Bankası yayınlarından çıkan ve cumhuriyet dönemi Türk tiyatrosu’nun elli yılının anlatıldığı kitaba göre; devlet tarafından ilk kez verilen tiyatro bursunu alan üç kişiden biridir.

1932 – 1936 yılları arasında Galatasaray’da sağ bek pozisyonunda oynayan Osman Alyanak, ilerleyen yıllarda ise Galatasaray’da 1386 sicil numarasıyla divan üyeliği yapmıştır. Futbolculuk yaşamından sonra sanat yaşamına operetlerde oyunculuk yaparak başlayan Osman Alyanak, azı tiyatro topluluklarında kısa süreli oyunlarının ardından, 1950 yılından itibaren kamera karşısına geçerek çeşitli sinema ve dizi filmlerde yardımcı rollerde oynadı.

150’yi aşkın yapımda yer alan sanatçı, aynı zamanda seslendirme çalışmaları yapan Osman Alyanak, bir dönem oynadığı reklam filmi nedeniyle “Oralet Osman” olarak tanınmasının yanı sıra, Yeşilçam’da “Tayyare Osman” olarak bilinmekteydi.

Osman Alyanak’ın rol aldığı filmlerden bazıları: Bu Kız Böyle Düştü, Şimal Yıldızı, Kanlı Nigar, Gece Kuşu, Bücür, Keşanlı Ali Destanı, Keloğlan, Güneşe Giden Yol, Soytarı, Aslan Pençesi, Kenarın Dilberi, Umut, Kiralık Katiller, Son Nefes, Satın Alınan Koca, Sevdiğim Uşak, Emine, Solan Bir Yaprak Gibi, Vurun Kahpeye, Yaban, Belalılar, Zavallılar, Beş Milyoncuk Borç Verir Misin, Bitmeyen Şarkı, Anayurt Oteli.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir