Ordu: Yavşan Camii

Yavşan Camii; Ordu’nun Mesudiye İlçesi, Yavşan Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş malzeme kullanılmıştır. Orijinalinde kilise olarak inşa edilen ve daha sonra camiye dönüştürülen yapı, son cemaat yeri, harim ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Yapı orijinalinde üç neflidir ve ortadaki nef diğerlerine göre daha geniş tutulmuştur. Yapının dıştan üst örtüsü ortada kubbe yanlarda kırma çatıdır.

Çatı günümüzde sac malzeme ile kaplanmıştır. Batı cephede günümüzde kullanılmayan girişi yer almaktadır. Kapı üzerinde yuvarlak kemerli alınlık içinde kitabesi bulunmaktadır. Yapı, kitabesine göre, 1881 yılında inşa edilmiştir. Yapının son cemaat yeri girişi batı cephesinde bulunmaktadır. Harime giriş, son cemaat yerinden kuzey yönünden sağlanmaktadır. Giriş kapısı tek kanatlı ahşap kapı olup dikdörtgen formludur.

Kadınlar mahfiline üst kottaki kapıdan ulaşılmaktadır. Yapının minaresi batı cephesinde bulunmaktadır ve tek şerefelidir. Yapının içten üst örtüsü kubbe ve tonozlardan oluşmaktadır. Ortadaki kubbe ve yanlardaki tonozlar duvar ve sütunlara kemerlerle bağlanmaktadır. Kubbeden kemerlere geçiş elemanı olarak Türk üçgeni kullanılmıştır. İç mekânda güney duvarı hariç tüm duvarlarda yoğun kalem işleri görülmektedir. Güney cephesinin bir kısmı seramik kaplı olup diğer kısımları kalem işleriyle süslenmiştir.

Mihrap, minber ve vaaz kürsüsü özgün olmayıp seramik malzeme ile kaplanmıştır. Yapı camiye dönüştürülürken pek çok yapısal değişiklik yapılmıştır. Güney cephesinde bulunan üç adet pencere açıklığı sonradan yapılmıştır. Doğu cephesinde apsis bölümü yıkılmış, geniş pencere açıklıkları eklenmiştir. Kuzey cephesindeki son cemaat yeri, imam odası ve son cemaat yerinin üzerinde yer alan kadınlar mahfili sonradan eklenmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir